ΥΓΕΙΑ

Τα Εντυπωσιακά Οφέλη μιας Τακτοποιημένης Ντουλάπας για την Υγεία

Τα Εντυπωσιακά Οφέλη μιας Τακτοποιημένης Ντουλάπας για την Υγεία

Έχετε ποτέ παρατηρήσει πως νιώθετε αγχωμένοι όταν ανοίγετε μια ντουλάπα στην οποία επικρατεί ακαταστασία; Δεν είστε οι μόνοι. Κατά πως φαίνεται η έκθεση σε “φορτωμένες» και ακατάστατες ντουλάπες αυξάνει την ορμόνη του στρες που λέγεται κορτιζόλη και επηρεάζει την υγεία.

Ο καθηγητής ψυχολογίας Darby Saxbe, Ph. D. Εργάστηκε πάνω σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στο UCLA. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν παντρεμένα ζευγάρια (που εργάζονταν και οι δύο) και έδωσαν στους ερευνητές ένα βίντεο όπου έκαναν μια περιήγηση στο σπίτι τους. Οι λέξεις που οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν για να περιγράψουν τους χώρους τους χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είχε “αγχωτικούς» όρους, όπως: ακαταστασία, αχούρι, χάος, υπερφόρτωση. Η άλλη κατηγορία χρησιμοποιούσε πιο χαλαρωτικές λέξεις, όπως: ήρεμος, όμορφος και όρους που αναφέρονταν στο εξωτερικό περιβάλλον, όπως η λέξη αυλή. Έπειτα οι ερευνητές μέτρησαν την κορτιζόλη στους συμμετέχοντες για αρκετές μέρες.

υγεία

Κατά πως φαίνεται η έκθεση σε “φορτωμένες» και ακατάστατες ντουλάπες αυξάνει την ορμόνη του στρες που λέγεται κορτιζόλη.

Παρόλο που τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι υψηλότερα το πρωί που ξυπνάμε και πέφτουν κατά τη διάρκεια της μέρας, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η κορτιζόλη στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν τους αγχωτικούς όρους για να περιγράψουν τα σπίτια τους δεν έπεφτε (δεν ισχύει το ίδιο για τους άντρες). Ανακάλυψαν επίσης πως οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης είχαν πιο καταθλιπτική διάθεση κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν θετικούς όρους για το σπίτι τους είχαν πολύ καλύτερη διάθεση.

Διαφήμιση

υγεία

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν θετικούς όρους για το σπίτι τους είχαν πολύ καλύτερη διάθεση.

Με λίγα λόγια αν είσαστε αγχωμένοι από τα ακατάστατα σπίτια σας, η συγκεκριμένη ορμόνη, όταν παραμένει σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να προκαλέσει χάος στο μυαλό και στο σώμα σας, να σταθεί η αιτία να βιώνετε καταθλιπτικά συναισθήματα και να επηρρεάσει την υγεία σας. Η αντίληψη και η ενασχόληση με την ακαταστασία δύναται κυριολεκτικά να σας κάνει λιγότερο υγιείς.

Η αντίληψη και η ενασχόληση με την ακαταστασία δύναται κυριολεκτικά να σας κάνει λιγότερο υγιείς.

Να λοιπόν μια καλή ιδέα: σε περίπτωση που στην ντουλάπα σας επικρατεί… χάος, ανοίξτε την αποφασιστικά και βάλτε την σε τάξη. Απομακρύνετε τα ρούχα που δεν φοράτε, βάλτε σε κατηγορίες αυτά που φοράτε, βάλτε σε κρεμάστρες τα παντελόνια και τα σακάκια σας και δημιουργήστε ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους για τις τσάντες και τα φουλάρια σας. Για να δείτε αναλυτικά πώς μπορείτε να το πετύχετε κάντε κλικ . Εφαρμόστε την διαδικασία σε οποιονδήποτε ακατάστατο χώρο του σπιτιού και το σίγουρο είναι πως θα είστε πιο χαρούμενοι και πιο… υγιείς!

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#άνθρωποι
#άντρες
#βίντεο
#γυναίκες
#διαδικασία
#εξωτερικό
#ερευνητές
#περιβάλλον
#πρωί
#σπίτι
#σώμα
#υγεία