share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Συνταγή για την πιο τέλεια vegan μαγειρίτσα – Θα ξετρελαθείς από την απίθανη γεύση της

Συνταγή για την πιο τέλεια vegan μαγειρίτσα – Θα ξετρελαθείς από την απίθανη γεύση της

Το Πάσχα του vegan: Ιδέες και συνταγές για ένα διαφορετικό πασχαλινό τραπέζι!

Δείτε πως μπορείτε να στήσετε ένα πλούσιο πασχαλινό τραπέζι χωρίς καθόλου ζωικά προϊόντα, αλλά και χωρίς να κάνετε εκπτώσεις στη γεύση!

Παραδοσιακό τσουρέκι, κοκορέτσι, μαγειρίτσα και χωριάτικα κουλουράκια. Aυτά είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που εμφανίζονται στο ελληνικό πασχαλινό τραπέζι, λίγα από τα οποία ανταποκρίνονται στις διατροφικές απαιτήσεις των vegan. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παραλλαγές των πιάτων αυτών που μπορούν να απολαύσουν όλοι, ανεξαρτήτως διατροφικών συνηθειών και τρόπου ζωής.

Μάθετε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε πεντανόστιμα vegan πασχαλινά πιάτα!

Εναλλακτική μαγειρίτσα

Ξεκινάμε με τη μαγειρίτσα, μια κρεατόσουπα που καταναλώνεται το βράδυ της Ανάστασης και παραδοσιακά περιέχει ψιλοκομμένη συκωταριά και αυγά για να δέσει. Αντί για κρέας, η παρακάτω συνταγή χρησιμοποιεί μανιτάρια και ταχίνι για το δέσιμο της σούπας.

Υλικά

500 γραμ. μανιτάρια φρέσκα (ασπρομανίταρα, πλευρώτους, πορτομπέλο κ.λπ.) κομμένα σε φέτες

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι καυκαλήθρες

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 μαρούλι ψιλοκομμένο

1 φλ. ρύζι γλασέ

2 κ.σ. ταχίνι

αλάτι

πιπέρι

το χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τα μανιτάρια, το μαρούλι, τα μυρωδικά, και τρία φλιτζάνια νερό. Τα αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά, και μετά προσθέτετε το ρύζι. Το αφήνετε να βράσει μέχρι να δέσει η σούπα. Ταυτόχρονα διαλύετε το ταχίνι στο χυμό των λεμονιών και σε λίγο ζεστό νερό. Προσθέτετε το μίγμα στη σούπα και ανακατεύετε μέχρι να ασπρίσει. Τόσο απλά, η vegan μαγειρίτσα σας είναι έτοιμη!

Κουλουράκια

Σειρά έχουν τα πασχαλινά κουλουράκια, που παραδοσιακά φημίζονται για την τραγανιστή τους υφή με το γυαλιστερό άλειμμα αυγού και τη βουτυράτη τους γεύση. Μπορείτε όμως να πετύχετε ένα εξίσου νόστιμο αποτέλεσμα χωρίς την προσθήκη βουτύρου και αυγών. Η συνταγή αυτή μπορεί ακόμη να γίνει και πιο υγιεινή, καθώς εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε μια ποσότητα του λαδιού με πολτοποιημένο μήλο σε αναλογία 3/4 φλιτζανιού μήλο για κάθε φλιτζάνι λαδιού που απαιτεί η συνταγή.

Διαφήμιση

Υλικά

3 φλ. ελαιόλαδο

2 φλ. ζάχαρη

½ φλ. κανελόζουμο (οδηγίες για την παρασκευή του παρακάτω)

½ φλ. χυμό πορτοκαλιού

½ λεμόνι χυμό

1 κ.γλ. σόδα

¼ φλ. τσίπουρο

1½ φλ. σουσάμι (προαιρετικό)

2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις (περίπου 1.200 γρ.)

Εκτέλεση

Φτιάχνετε το κανελόζουμο βράζοντας 2 ξυλάκια κανέλας σε νερό για 5 λεπτά και το αφήνετε να κρυώσει.

Καβουρδίζετε το σουσάμι σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει και το αφήνετε κι αυτό να κρυώσει. Το βήμα αυτό είναι προαιρετικό, καθώς το σουσάμι θα καλύψει τα κουλουράκια. Εάν θέλετε, μπορείτε να το προσπεράσετε.

Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Στο μίξερ χτυπάτε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να ασπρίσει το μίγμα. Διαλύετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και την προσθέτετε στο μίγμα ζάχαρης. Η αντίδραση είναι σημαντικό να γίνει τελευταία στιγμή, οπότε περιμένετε μέχρι να έχετε έτοιμα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτετε το κανελόζουμο και το τσίπουρο. Στα υγρά υλικά προσθέτετε το ένα κιλό αλεύρι και, εάν χρειάζεται, σιγά σιγά και το υπόλοιπο.

Η ζύμη που θα προκύψει πρέπει να είναι απαλή στην υφή και λαδερή. Προσπαθήστε να μην τη δουλέψετε πολύ, έτσι ώστε να μη σκληρύνει. Πλάθετε τα κουλουράκια στο σχήμα της προτίμησής σας. Εάν θέλετε, τα βουτάτε στο σουσάμι πριν τα ψήσετε στους 160 βαθμούς Κελσίου στον αέρα για 30-35 λεπτά.

Διαφήμιση

logo