share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Σύνδρομο κροταφογναθικής διάρθρωσης: Πώς θα αντιμετωπίσετε το τρίξιμο στα δόντια

Σύνδρομο κροταφογναθικής διάρθρωσης: Πώς θα αντιμετωπίσετε το τρίξιμο στα δόντια

Όλο και περισσότεροι ασθενείς, καταλήγουν την τελευταία περίοδο στα ιατρεία μας, διαμαρτυρόμενοι για ένα σύνολο συμπτωμάτων όπως πόνο στις γνάθους και στα δόντια, πόνο στους μασητήριους μυς, περιορισμό του εύρους κίνησης του στόματος, ήχο κατα τη διάνοιξη του στόματος (clicking) ακόμη και πονοκέφαλο και πόνο στο αυτί.

Αρκετές φορές τα περιστατικά παραμένουν αδιάγνωστα ή ακόμη χειρότερα με λάθος διάγνωση, που οδηγεί σε ενδοδοντικές θεραπείες ή και σε πολλαπλές εξαγωγές, οι οποίες όμως δεν προσφέρουν καμμιά ανακούφιση στον ασθενή.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για επώδυνο σύνδρομο κροταφογναθικής διάρθρωσης που ανάμεσα στα άλλα οφείλεται σε αυξημένο άγχος και stress, χαρακτηριστικά της εποχής.

Η Κροταφογναθική Διάρθρωση συνδέει το οστό της κάτω γνάθου με το κρανίο και λειτουργεί σαν μια εύκαμπτη άρθρωση που δίνει στη γνάθο ένα ευρύ φάσμα κίνησης και την ικανότητα της ομιλίας και της μάσησης. Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για τις διαταραχές της άρθρωσης είναι τόσο λειτουργικοί όπως μια οστεοαρθρίτιδα ή μια παρεκτόπιση του διάρθριου δίσκου, όσο κυρίως ψυχολογικοί όπως είναι το stress και η γενικότερη ψυχοσωματική καταπόνηση η οποία, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής έχει αυξήσει κατα πολύ τα ποσοστά των ασθενών με το Σύνδρομο της Κροταφογναθι-κής Διάρθρωσης .

Πολλές φορές λόγω του υπέρμετρου άγχους οι ασθενείς τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας επι-τείνοντας την ήδη επίπονη συμπωματολογία.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η σωστή διάγνωση είναι απαραίτητη για την επιτυχημένη θεραπεία.

Διαφήμιση

Οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να είναι φαρμακευτικές, ταυτόχρονη χορήγηση ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη) και μυοχαλαρωτικών όπως επίσης και ηρεμιστικών που βοηθούν στην μείωση του άγχους.

Η μη φαρμακευτική θεραπεία συντελείται με τους ενδοστοματικούς νάρθηκες σύγκλεισης που έχουν ευεργετική δράση στον έλεγχο του βρουξισμού, με φυσικοθεραπεία και ασκήσεις ενεργητικής ανάσπασης και κατάσπασης της γνάθου και τέλος με τεχνικές βιοανάδρασης για την καταπολέμηση του stress.

Των Αθηνάς Δρέττα και Λίνας Μιζάρα – χειρουργοί οδοντίατροι Αισθητική οδοντιατρική

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή

Διαφήμιση

logo