share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Σύνδρομο Κινέζικου Εστιατορίου: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Σύνδρομο Κινέζικου Εστιατορίου: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Ως Σύνδρομο Κινέζικου Εστιατορίου ορίζεται μια σειρά συμπτωμάτων που εκδηλώνουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια ή μετά την κατανάλωση τροφών από την κινέζικη κουζίνα.

Το σύνδρομο περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1968 και σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται σε μια πρόσθετη ουσία που λέγεται γλουταμινικό μονονάτριο, η υπερδοσολογία της οποίας στην κινέζικη και γενικά την ασιατική κουζίνα προκαλεί τα συγκεκριμένα συμπτώματα.

Το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) αποτελεί μία από τις πολλές προστιθέμενες ουσίες που χρησιμοποιούν τις τελευταίες δεκαετίες οι ειδικοί για να συντηρούν τα τρόφιμα, να σταθεροποιούν τη σύστασή τους και να βελτιώνουν την εμφάνιση και τη γεύση τους.

Τέτοιες ουσίες χαμηλού κόστους υποκαθιστούν ακριβότερα φυσικά συστατικά, προσφέροντας οικονομικά πλεονεκτήματα στις εταιρείες τροφίμων.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι τα εξής:

-Κεφαλαλγία

-Αίσθημα ναυτίας

-Ξαφνική εφίδρωση

-Ταχυκαρδία και αίσθημα μουδιάσματος, κυρίως κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, γύρω από το στόμα ή και αλλού

-Δύσπνοια και σφίξιμο στο θώρακα

Διαφήμιση

-Κοκκινίλα στο δέρμα, ειδικά στο πρόσωπο

Σύμφωνα με την περιγραφή του συνδρόμου, οι ασθενείς, χωρίς απαραίτητα άλλο ιστορικό αλλεργίας, παρουσίαζαν συμπτώματα μόνο κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από το συγκεκριμένο γεύμα, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί είδος τροφικής αλλεργίας σε κάποιο συστατικό της κινέζικης κουζίνας.

Όταν όμως υποβληθούν σε ειδικές εξετάσεις, αυτές είναι αρνητικές για όλα τα τρόφιμα που εμπλέκονται.

Φαίνεται δηλαδή ότι αιτία των συμπτωμάτων δεν είναι κάποια αλλεργία, αλλά η υπερδοσολογία της συγκεκριμένης ουσίας.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο αντίδοτο σε αυτού του είδους την τοξικότητα, αλλά σε αντίθεση με την τροφική αλλεργία, το γλουταμινικό μονονάτριο δεν είναι επικίνδυνο για τη ζωή, καθώς δεν έχει περιγραφεί ποτέ θάνατος ή μόνιμη βλάβη για κάποιον ασθενή.

Εκτός από την ασιατική κουζίνα, περιέχεται επίσης σε αρκετά ακόμη τρόφιμα, όπως πατατάκια, κύβους μαγειρικής, σάλτσες, έτοιμα σνακ κλπ. ως ενισχυτικό γεύσης.

Αντιμετώπιση

Τα ήπια συμπτώματα όπως η κεφαλαλγία ή η έξαψη δεν χρειάζονται θεραπεία. Αν όμως νιώσετε πόνο στο στήθος, αίσθημα καρδιακών παλμών, δυσκολία στην αναπνοή ή πρήξιμο στα χείλη ή το λαιμό, πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Πηγή

Διαφήμιση

logo