ΥΓΕΙΑ

Συμπτώματα ματιών: Τι δείχνουν και τι πρέπει να κάνετε

Συμπτώματα ματιών: Τι δείχνουν και τι πρέπει να κάνετε

Μην αφήνετε τον πόνο, τη φαγούρα και το κοκκίνισμα να σας χαλάνε τη μέρα. Αναγνωρίστε σωστά τα συμπτώματα και δείτε τον κόσμο με… άλλα μάτια!

Η σωστή αντιμετώπιση των οφθαλμολογικών συμπτωμάτων θα σας προστατεύσει από επιπλοκές. Ενδείξεις σοβαρού προβλήματος είναι ο πόνος, οι αλλοιώσεις της όρασης, η ευαισθησία στο φως ή συμπτώματα που δεν υποχωρούν με συμβατικές μεθόδους.

Δείτε τι σημαίνουν μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα των ματιών και τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση.

– Κοκκίνισμα, φαγούρα και υπερβολική παραγωγή δακρύων

Μάλλον πρόκειται για κάποια αλλεργία που προκλήθηκε από γύρη, τρίχωμα κατοικιδίου, κάποιο φυτό ή κάποιο άλλο παράγοντα στο περιβάλλον σας. Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είναι η αποφυγή της έκθεσης στο αλλεργιογόνο. Οι αλλεργίες αντιμετωπίζονται παραδοσιακά με τη λήψη αντιισταμινικών φαρμάκων ώστε να περιοριστεί η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διαφήμιση

– Κοκκίνισμα, φαγούρα και έκκριση παχύρρευστων υγρών

Τα συμπτώματα αυτά υποδηλώνουν συνήθως επιπεφυκίτιδα, δηλαδή φλεγμονή λόγω λοίμωξης του ματιού. Ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει με τη βοήθεια εξέτασης εάν πρόκειται για λοίμωξη από ιό ή από βακτήριο. Η ιογενής επιπεφυκίτιδα αντιμετωπίζεται με τεχνητά δάκρυα και κρύες κομπρέσες. Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα συνήθως υποχωρεί από μόνη της, όμως ο γιατρός μπορεί να συστήσει αντιβιοτικές σταγόνες για ταχύτερη ανάρρωση. Επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό εάν εκδηλώνεται πόνος, ευαισθησία στο φως, έντονο κοκκίνισμα, θολή όραση ή έκκριση υγρών από το μάτι.

– Εξάνθημα εξωτερικά ή εσωτερικά στο βλέφαρο

Πρόκειται για κριθαράκι ή χαλάζιο. Το κριθαράκι εμφανίζεται εξωτερικά στο βλέφαρο και αντιμετωπίζεται με ζεστές κομπρέσες. Το χαλάζιο αναπτύσσεται εσωτερικά στο βλέφαρο και επίσης αντιμετωπίζεται με ζεστές κομπρέσες. Συνιστάται η επίσκεψη στον γιατρό εάν το κριθαράκι ή το χαλάζιο συνοδεύεται από έντονο πόνο ή δεν υποχωρεί μετά από αρκετές μέρες.

– Κοκκίνισμα και αίσθηση ότι υπάρχει ξένο σώμα στο μάτι

Τα άτομα που πάσχουν από ξηροφθαλμία συχνά νιώθουν ότι υπάρχει μέσα στα μάτια τους άμμος. Η ξηροφθαλμία είναι αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής δακρύων και του επακόλουθου χαμηλού ρυθμού ενυδάτωσης του ματιού. Η πολύωρη χρήση οθονών είναι ένας συνήθης επιβαρυντικός παράγοντας για την ξηροφθαλμία. Τα τεχνητά δάκρυα είναι το βασικότερο μέτρο αντιμετώπισης της ξηροφθαλμίας. Η επαρκής πρόσληψη Ω3 λιπαρών από τη διατροφή (λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί κ.α.) θεωρείται επίσης βοηθητική.

– Κοκκίνισμα, αίσθηση ότι υπάρχει ξένο σώμα στο μάτι, ερεθισμός στο βλεφαρικό χείλος

Τα συμπτώματα αυτά εκδηλώνονται σε περίπτωση βλεφαρίτιδας, δηλαδή φλεγμονής που οφείλεται σε απόφραξη των πόρων του βλεφαρικού χείλους. Οι ζεστές κομπρέσες (3-4 φορές τη μέρα, 1-2 λεπτά τη φορά) βοηθούν ώστε να αυξηθεί η ροή αίματος στην περιοχή και να απομακρυνθούν τα έλαια που φράζουν τους πόρους. Τα τεχνητά δάκρυα βοηθούν επίσης να υποχωρήσει ο ερεθισμός και το τσούξιμο.

Πηγή: health.com

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αλλεργία
#αλλεργίες
#αντιμετώπιση
#γύρη
#διατροφή
#κριθαράκι
#περιβάλλον
#περιοχή
#πόνο
#συμπτωμάτων
#σώμα
#ψάρια