ΥΓΕΙΑ

Στοματική υγεία: Η κρίση χτύπησε και τα δόντια – Οι Έλληνες επιστρέφουν στη μασέλα

Στοματική υγεία: Η κρίση χτύπησε και τα δόντια – Οι Έλληνες επιστρέφουν στη μασέλα

Η παρατεταμένη ύφεση στην Ελλάδα, είχε ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και τα χαλασμένα δόντια, αφού τα χρήματα δεν περισσεύουν για πρόληψη και προαγωγή της στοματικής υγείας.

Ειδικότερα, οι Έλληνες γονείς, προκειμένου να παρέχουν πρόληψη και φροντίδα στα παιδιά τους, παραμελούν τη δική τους στοματική υγεία. Επιβαρυντικός παράγοντας επίσης της κακής μας στοματικής υγείας είναι και το υψηλό κόστος των οδοντιατρικών εργασιών και η ανεπάρκεια των δημόσιων δομών –μόνο 650 οδοντίατροι εργάζονται στο Δημόσιο σύστημα.

Επιπλέον ακριβές εργασίες (εμφυτεύματα) “εξαφανίζονται και επιστρέφουμε στη μασέλα», ενώ λόγω των πολλών εξαγωγών δοντιών δίνουμε τεχνογνωσία σε οδοντιάτρους χωρών που εφαρμόζουν προληπτικά συστήματα και δεν γνωρίζουν από εξαγωγές.

Τα παραπάνω ανέφεραν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας που εορτάζεται σήμερα στις 20 Μαρτίου, με σύνθημα “Κάνε Ααα! Σκέψου το στόμα σου. Σκέψου την υγεία σου». Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα εστιάζει στο ότι “το στόμα είναι ο καθρέφτης της υγείας μας» και -όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Κατσίκης– ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα. “Οι οδοντίατροι μπορούν να προλάβουν, να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν σε συνεργασία με πολλές άλλες ειδικότητες των επιστημών υγείας, διάφορα νοσήματα τα οποία, ενώ υφίστανται από καιρό, η μόνη κλινική εκδήλωση τους είναι μέσα στη στοματική κοιλότητα».

Ο πρόεδρος της ΕΟΟ επισήμανε την έλλειψη προγραμμάτων πρόληψης και οδοντιατρικής φροντίδας στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ο μικρός αριθμός οδοντιάτρων που στελεχώνει το δημόσιο σύστημα δεν επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού, ενώ η συζήτηση με τον ΕΟΠΥΥ για τη σύναψη συμβάσεων προχωρά αργά. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΕΟΟ, καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών Ιωάννης Τζούτζας, αναφέρθηκε στο κοινωνικό έργο του διδακτικού προσωπικού της Σχολής. Δέχεται ετησίως περισσότερους από 13.500 ασθενείς, προσφέροντας οδοντιατρικές εργασίες έναντι συμβολικού αντιτίμου, τη στγμή μάλιστα, όπως είπε ο κ. Τζούτζας, που από την Πολιτεία “δεν έχει λάβει από το 2014 ούτε ένα ευρώ επιχορήγηση».

Θλιβερά τα στοιχεία για τη στοματική υγεία

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΟΟ, τα στοιχεία για τη στοματική υγεία είναι παγκοσμίως θλιβερά. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία, οι στοματικές παθήσεις πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια άτομα, με την παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα να πλήττει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (44%).

Διαφήμιση

– Ποσοστό μεταξύ 60% και 90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν 100% των ενηλίκων υποφέρουν από οδοντική τερηδόνα, ενώ γενικευμένη περιοδοντίτιδα, που μπορεί να καταλήξει σε απώλεια δοντιών, εντοπίζεται σε ποσοστό 15-20% των ενηλίκων μέσης ηλικίας (35-44 ετών). Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 30% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 ετών δεν έχουν τα δικά τους δόντια, ένα βάρος που αναμένεται να αυξηθεί λαμβάνοντας υπ’ όψη τους γηράσκοντες πληθυσμούς.

– Ο καρκίνος του στόματος είναι ο όγδοος κατά σειρά συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος και οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος είναι 15 φορές υψηλότερος, όταν συνδυάζεται η κατανάλωση καπνού και αλκοόλ, και οι δύο αυτοί παράγοντες κινδύνου εκτιμάται ότι ευθύνονται για την εμφάνιση του 90% περίπου των καρκίνων του στόματος.

– Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΟΟ, όλα τα στοματικά νοσήματα συνδέονται με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Οι φτωχοί και οι μειονεκτούντες υφίστανται μεγαλύτερη επιβάρυνση, ενώ παράλληλα, έχουν περισσότερο περιορισμένη πρόσβαση στην ενδεικνυόμενη περίθαλψη.

– Στο πλαίσιο της πρόσφατης διεθνούς συνεργατικής Μελέτης της Παγκόσμιας Επιβάρυνσης των Ασθενειών (1990-2010), διαπιστώθηκε ότι η μη θεραπευμένη καταστροφή των σκληρών οδοντικών ιστών αποτελεί την πιο συχνή πάθηση από το σύνολο των 291 παθήσεων που μελετήθηκαν.

– Η ΝΟΜΑ (Cancrum Oris) είναι μια παραμορφωτική γαγγραινώδης ασθένεια που πλήττει, κυρίως, νεαρά παιδιά στην Υπο-Σαχάριο Αφρική. Η ασθένεια είναι αποτέλεσμα ακραίας φτώχειας, κακής υγιεινής, υποσιτισμού, όπως και μειωμένης ανοσίας και άλλων παραγόντων. Είναι απλό, όμως η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να σώσει ζωές!

– Εκατομμύρια ημέρες χαμένες από την εργασία και το σχολείο. Το 1996, τα στοματικά νοσήματα είχαν ως αποτέλεσμα 2,4 εκατομμύρια χαμένες ημέρες από την εργασία και 1,6 εκατομμύρια χαμένες ημέρες από το σχολείο μόνο στις ΗΠΑ. Στην Ταϊλάνδη, τα οδοντιατρικά προβλήματα είχαν ως αποτέλεσμα 1.900 χαμένες σχολικές ώρες ανά 1.000 παιδιά, το 2008. Έτσι, τα στοματικά νοσήματα αποτελούν πρωταρχική αιτία για απώλειες τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο για τα άτομα και τις χώρες.

– Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, τουλάχιστον το πρωί μετά το πρωινό και το βράδυ πριν τον ύπνο, με φθοριούχα οδοντόπαστα είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό στην πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας και των νοσημάτων των ούλων. Άλλα απλά μέτρα συνεισφέρουν, επίσης, στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας: η χαμηλή σε ζάχαρη υγιεινή διατροφή, η αποφυγή πρόχειρων φαγητών με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης μεταξύ των γευμάτων και ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος βοηθά στην πρόληψη των στοματικών νοσημάτων.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#Αθηνών
#Αφρική
#γονείς
#δημόσιο
#διατροφή
#δόντια
#εισοδήματα
#Ελλάδα
#Έλληνες
#εξαγωγές
#εξαγωγών
#ΕΟΠΥΥ
#εργασία
#ευρώ
#ζάχαρη
#θεραπεία
#καρκίνου
#Τύπου
#Υγείας