ΥΓΕΙΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ:Τα 4 συμπτώματα Καρκίνου Ωοθηκών που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

ΠΡΟΣΟΧΗ:Τα 4 συμπτώματα Καρκίνου Ωοθηκών που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο λεγόμενος «σιωπηλός» καρκίνος γιατί τα συμπτώματά του δεν γίνονται αμέσως αντιληπτά και έτσι δεν «υποψιάζουν» τις γυναίκες ασθενείς. Γι’ αυτό τον λόγο, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, αν και είναι λιγότερος συχνός από τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας στις γυναίκες που νόσησαν από κάποια μορφή καρκίνου στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Καρκίνος των ωοθηκών: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Επειδή, λοιπόν, δεν πρέπει να «παίζουμε» με την υγεία μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενημερωθούμε για τα πιο συνηθισμένα συμπτώματά του, ακόμα και εάν αρχικά δεν μας φαίνονται σημαντικά.

Τα «πρώτα» συμπτώματα που θα πρέπει να σας προβληματίσουν

Μέρος της επικινδυνότητας του «σιωπηλού» καρκίνου κρύβεται στο γεγονός ότι προσπερνάμε τα σημάδια, είτε γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι κάτι σοβαρό είτε γιατί απευθυνόμαστε σε γιατρούς άλλης ειδικότητας, με αποτέλεσμα και η διάγνωση να μην γίνει σε πρώιμο στάδιο. Γι΄ αυτό, αν παρατηρήσετε κάποια από τα παρακάτω είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας σχετικά.

Φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς: το αδικαιολόγητο κοιλιακό πρήξιμο είναι από τα συμπτώματα στα οποία δεν δίνουμε βάση γιατί ίσως θεωρούμε ότι δεν μπορεί να σχετίζεται με κάποια μορφή καρκίνου.

Διαφήμιση

Δυσκολία την ώρα του φαγητού: περιλαμβάνει τον πρώιμο κορεσμό, δηλαδή την αίσθηση ότι χορταίνουμε γρήγορα έστω και αν έχουμε φάει ελάχιστα αλλά και την δυσπεψία, με ενοχλήσεις στο στομάχι.

Αλλαγές στις συνήθειες της τουαλέτας: το αίσθημα της συχνής και επείγουσας ενούρησης, όπως και η εμφάνιση δυσκοιλιότητας ή διάρροιας θα πρέπει να σας ανησυχήσουν, ειδικά αν άρχισαν ξαφνικά.

Απότομες και αδικαιολόγητες αλλαγές στο βάρος: η ξαφνική πρόσληψη κιλών που δεν οφείλεται στην κακή και απρόσεκτη διατροφή, αλλά και η αδικαιολόγητη απώλεια βάρους που δεν οφείλεται σε δίαιτα ενδεχομένως να είναι συμπτώματα του πιο «ύπουλου» καρκίνου.

Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας, τα συμπτώματα στις πιο «δύσκολες» περιπτώσεις, όταν δηλαδή η ασθένεια έχει προχωρήσει μπορεί να εκδηλωθούν εντονότερα ή να συνοδεύονται από έντονη ναυτία και απώλεια της όρεξης. Επιπλέον, κάποιες πιο σοβαρές ενδείξεις είναι επίσης πιθανές, όπως η δυσκολία στην αναπνοή, λόγω εμφάνισης υγρού στην περιοχή των πνευμόνων αλλά και η απόφραξη του εντέρου.

Μπορούμε να προφυλαχθούμε;

Όσον αφορά τις εξετάσεις, τα κακά νέα είναι ότι – τουλάχιστον μέχρι τώρα- μπορεί να γίνει μόνο διάγνωση της ασθένειας και όχι πρόγνωση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μην αμελούμε τον απαραίτητο γυναικολογικό έλεγχο και ν’ αναφέρουμε στον γιατρό μας οποιαδήποτε «ύποπτα» συμπτώματα. Εξετάσεις, όπως οι καρκινικοί δείκτες με την λήψη αίματος, αλλά και το διακολπικό υπερηχογράφημα μπορεί να βοηθήσουν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να εντοπιστεί ο καρκίνος.

Ο –όσο το δυνατόν- πιο προσεκτικός και υγιής τρόπος ζωής ενδεχομένως είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης που μπορούμε να πάρουμε. Ακόμα και αν αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται, εξασφαλίζουμε καλύτερη ποιότητα ζωής τόσο πριν όσο και μετά την εμφάνιση της νόσου.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αναπνοή
#ανάπτυξη
#απώλεια βάρους
#γυναίκα
#γυναίκες
#δίαιτα
#διατροφή
#ελληνική
#έρευνες
#καρκίνου
#κληρονομικότητα
#μέτρα
#μητέρα
#περιοχή
#ποσοστό
#στομάχι
#συγγενείς
#υγεία