Η κολπική μυκητίαση συμβαίνει όταν οι ζυμομύκητες που υπάρχουν σε κάθε γυναικείο κόλπο, αναπτύσσονται πέραν του φυσιολογικού. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε όταν τα βακτήρια στον κόλπο που συνήθως ελέγχουν τους πληθυσμούς του ζυμομύκητα αποτυγχάνουν να το πράξουν, είτε όταν ένα εξωτερικό, επιθετικό στέλεχος του ζυμομύκητα μπαίνει στον κόλπο.
Μπορεί ένα βρεγμένο μαγιό να προκαλέσει κολπική μυκητίαση;
Το να φοράτε ένα βρεγμένο μαγιό για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της γυναίκας για κολπική μυκητίαση, αν και δεν είναι άμεση αιτία. Εάν η ερώτηση είναι: “Ένα υγρό μαγιό θα προκαλέσει κολπική μυκητίαση;» η απάντηση είναι “ΟΧΙ, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, ανάλογα με το πόσες ώρες θα το φοράτε βρεγμένο».
Οι ζυμομύκητες “ευδοκιμούν» σε σταθερό, υγρό και ζεστό περιβάλλον, όπως αυτό μέσα σε ένα μαγιό που παραμένει υγρό για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την έξοδο από την πισίνα, ή την θάλασσα.
Ένα υγρό μαγιό μπορεί να θέσει τις γυναίκες σε κίνδυνο για μια μόλυνση από ζυμομύκητα, εάν το φορούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το κολύμπι δεν αυξάνει τον κίνδυνο αυτό, επειδή όταν υπάρχει συνεχής ροή νερού, το περιβάλλον στην περιοχή του κόλπου δεν είναι ούτε στάσιμο, ούτε ζεστό, ώστε να ευνοηθεί η υπερβολική ανάπτυξη του μύκητα.
Μυκητίαση από βρεγμένο μαγιό; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή
Πολλοί γυναικολόγοι διαφωνούν. Αντιτείνουν το εξής ερώτημα: “Εάν η υγρασία προκαλεί την ανάπτυξη ζυμομύκητα, πώς και δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα όταν ο κόλπος της γυναίκας είναι υγρός»; Γιατί το διαχωρίζουμε αυτό; Τόσο η κολπική μυκητίαση, όσο και το να φοράει μια γυναίκα για πολλές ώρες ένα βρεγμένο μαγιό είναι σχετικά κοινές καταστάσεις.
Τα υγρά ενδύματα γενικά είναι δύσκολο να μελετηθούν. Για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα το να φοράτε για πολλές ώρες ένα υγρό μαγιό μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη από ζυμομύκητες, οι ερευνητές θα πρέπει να πραγματοποιήσουν μια ελεγχόμενη μελέτη: να υποχρεώσουν μια μεγάλη ομάδα ατόμων να παραμείνει με βρεγμένα μαγιό για αρκετές ώρες και μια άλλη ομάδα με στεγνά ρούχα για αρκετές ώρες, και στη συνέχεια να εξετάσουν ποια ομάδα κατέληξε με περισσότερες μολύνσεις ζυμομύκητα. Υπάρχουν πρακτικά προβλήματα με την πραγματοποίηση τέτοιων μελετών, για να μην αναφέρουμε το ηθικό ζήτημα της προσπάθειας να προκαλέσουμε στους συμμετέχοντες κολπική μυκητίαση!
Οπότε, ελλείψει πειραματικών δεδομένων, οι ερευνητές εξετάζουν μόνο τα στοιχεία παρατήρησης. Εδώ έρχεται το παράδειγμα μιας έρευνας επάνω σε “γεγονότα και μύθους» σχετικά με τα αίτια των λοιμώξεων από ζυμομύκητες, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of STD and AIDS το 2002. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι τα δεδομένα σχετικά με το αν τα βρεγμένα ρούχα μπορεί να προκαλέσουν κολπική μυκητίαση (ειδικά για ρούχα που “παγιδεύουν” την υγρασία, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για να πολλαπλασιαστεί ο ζυμομύκητας) είναι ανάμικτα. Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι οι λοιμώξεις από ζυμομύκητες ήταν πιο συχνέ,ς όταν οι γυναίκες φορούσαν σφιχτό και υγρό ρουχισμό, ενώ άλλες μελέτες δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.
Υπάρχουν, επί της ουσίας, δύο διαφορετικές ερωτήσεις:
- Μπορεί ένα υγρό μαγιό να οδηγήσει σε κολπική μυκητίαση υπό τις σωστές συνθήκες; ΝΑΙ.
- Πρέπει να ανησυχείτε ότι αν φοράτε βρεγμένο μαγιό σε λογικά χρονικά πλαίσια θα πάθετε σίγουρα κολπική μυκητίαση; ΟΧΙ.
https://www.livescience.com