Η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και το σωματικό βάρος αποτελούν παραδοσιακά δείκτες “πρόβλεψης» της μελλοντικής υγείας και σοβαρών επεισοδίων που ενδέχεται να κόψουν πρόωρα το νήμα της ζωής. Σύμφωνα όμως με τα νέα δεδομένα, πρέπει να λαμβάνουμε επίσης υπόψη άλλον έναν σημαντικό δείκτη, τη φυσική κατάσταση.
Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings, δείχνει ότι η φυσική κατάσταση –η οποία μπορεί να υπολογιστεί πολύ εύκολα, ακόμη και με τη χρήση εφαρμογής στο κινητό– ακόμη και μεμονωμένα, χωρίς να συνυπολογιστούν άλλοι δείκτες, είναι δυνατό να προβλέψει με ακρίβεια τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά ή άλλα αίτια.
“Με την αύξηση που παρατηρείται παγκοσμίως σε ασθένειες λόγω ανθυγιεινού τρόπου ζωής, ο υπολογισμός της φυσικής κατάστασης μπορεί να αποτελέσει μια εύκολη και οικονομικά αποδοτική μέθοδο ώστε οι επαγγελματίες υγείας να αναγνωρίζουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου» αναφέρει ο Καρλ Λαβί, καθηγητής ιατρικής στο Ινστιτούτο Τζον Όκσνερ της Νέας Ορλεάνης.
Μεταβλητές που σχετίζονται με τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συνήθως δεν χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση του κινδύνου καρδιοπάθειας και άλλων σοβαρών παθήσεων, αν και η κακή φυσική κατάσταση αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για επιπλοκές στην υγεία. Αυτό συμβαίνει πιθανώς επειδή η αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης περιλαμβάνει χρονοβόρες εξετάσεις, συχνά με χρήση ειδικού εξοπλισμού, όπως το τεστ κοπώσεως. Ωστόσο, ο Δρ Λαβί και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι η φυσική κατάσταση είναι δυνατό να υπολογιστεί εύκολα με βάση πληροφορίες όπως η ηλικία, το ύψος, το βάρος, η περίμετρος της μέσης και ο αριθμός των παλμών της καρδιάς.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 38.480 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν έως και για 16 έτη. Κατά το διάστημα αυτό, 3.863 συμμετέχοντες έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων 1.133 λόγω καρδιαγγειακής νόσου. Όταν οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες βάσει της εκτιμώμενης φυσικής τους κατάστασης, διαπίστωσαν ότι όσοι δεν ήταν σε καλή φόρμα είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρδιά αλλά και περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της μελέτης σε σύγκριση με όσους βρίσκονταν σε καλύτερη φυσική κατάσταση.
Οι ερευνητές στη συνέχεια συνυπολόγισαν και άλλους, παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση και η αυξημένη χοληστερόλη, για να εκτιμήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και είδαν ότι οι μεταβλητές αυτές δεν οδήγησαν σε πιο αξιόπιστα αποτελέσματα από στατιστικής πλευράς, σε σύγκριση με αυτά που είχαν προκύψει βάσει της φυσικής κατάστασης και μόνο.
Πώς μπορείτε λοιπόν να υπολογίσετε κι εσείς τη φυσική σας κατάσταση εύκολα και γρήγορα;
Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα δωρεάν εργαλείο, διαθέσιμο διαδικτυακά ή μέσω εφαρμογής για κινητά (ονομάζεται World Fitness Level). Με λίγα κλικ μπορείτε να υπολογίσετε τη φυσική σας κατάσταση και να δείτε εάν τα αποτελέσματά σας είναι φυσιολογικά σε σύγκριση με άλλα άτομα της ίδιας ηλικίας και του ίδιου φύλου.
Οι πληροφορίες που θα πρέπει να καταχωρίσετε περιλαμβάνουν την ηλικία, το ύψος και το βάρος σας, καθώς και τους μέγιστους παλμούς της καρδιάς σας, την περίμετρο της μέσης σας και τη συχνότητα με την οποία γυμνάζεστε.
Πατήστε επάνω στην εικόνα για να κάνετε το τεστ διαδικτυακά ή κατεβάστε την εφαρμογή στο κινητό σας.