ΥΓΕΙΑ

Πρόωρο γκριζάρισμα μαλλιών: 7 πιθανές αιτίες!!!

Πρόωρο γκριζάρισμα μαλλιών: 7 πιθανές αιτίες!!!

Το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συνήθως ξεκινά μετά τα 35.

Φυσιολογικά οι τρίχες περιέχουν κύτταρα που παράγουν μελανίνη, δίνοντας χρώμα στα μαλλιά. Με την πάροδο των χρόνων, η συγκέντρωση και η λειτουργία αυτών των κυττάρων φθίνει και αρχίζει ο αποχρωματισμός των μαλλιών.

Παρόλο που το γκριζάρισμα αποτελεί φυσιολογική διαδικασία, υπάρχουν πολλοί εξωγενείς παράγοντες που επισπεύδουν τη διαδικασία.

Δείτε ποιοι είναι οι βασικοί:

Κληρονομικότητα: Το γκριζάρισμα των μαλλιών, όπως και η τριχόπτωση, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε κληρονομικά αίτια. Αν λοιπόν ο πατέρας ή η μητέρα σας άρχισαν να γκριζάρουν νωρίς, το πιθανότερο είναι ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και σε σας.

Αυτοάνοσες παθήσεις: H γυροειδής αλωπεκία (alopecia areata) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του θύλακα της τρίχας. Χαρακτηρίζεται από λευκές τρίχες και ανομοιόμορφη αραίωση, η οποία αναπτύσσεται σε φυσιολογικό, κατά τα άλλα, δέρμα, με τρίχες σε μορφή θαυμαστικού γύρω από τα όρια των περιοχών που επεκτείνεται.

Διαφήμιση

Στις περισσότερες περιπτώσεις περιορίζεται σε μία ή περισσότερες περιοχές, αλλά στα βαριά περιστατικά μπορεί να υπάρχει πλήρης τριχόπτωση στο κεφάλι (ολική αλωπεκία – alopecia totalis) ή σε ολόκληρο το σώμα (καθολική αλωπεκία – alopecia universalis). Στις περισσότερες περιπτώσεις, υποχωρεί αυτόματα μετά από λίγους μήνες.

Μόλυνση περιβάλλοντος: Οι ρύποι και οι τοξίνες μπορούν να προκαλέσουν πρόωρο γκριζάρισμα. Αυτές οι χημικές ουσίες παράγουν ελεύθερες ρίζες -ή οξειδωτικό στρες- που καταστρέφουν την παραγωγή μελανίνης και επιταχύνουν τη γήρανση των τριχών, σύμφωνα με μελέτες.

Υπερβολικό άγχος: Αν και πολλοί πιστεύουν ότι το στρες γκριζάρει τα μαλλιά, στην πραγματικότητα επισπεύδει αυτό που είναι ήδη “γραμμένο» στα γονίδιά σας. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν είναι προκαθορισμένο λόγω του DNA σας να γκριζάρετε πρόωρα, αυτό δεν θα αλλάξει λόγω στρες. Αν όμως είναι γενετικά καθορισμένο να γκριζάρετε, το στρες θα επιταχύνει το αποτέλεσμα, εκτός αν καταφέρετε να το διαχειριστείτε.

Καπνός τσιγάρου: Εάν είστε καπνιστής ή εκτίθεστε στον καπνό, μπορεί να επηρεαστεί το χρώμα των μαλλιών σας. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013 διαπίστωσε ότι οι καπνιστές έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να γκριζάρουν πρόωρα, πιθανώς εξαιτίας των τεράστιων ποσοτήτων ελευθέρων ριζών που δημιουργούνται από τον καπνό.

Ορμόνες: Η υφή, η πυκνότητα αλλά και το χρώμα των μαλλιών, αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου λόγω των ορμονών. Η διαδικασία ξεκινά μετά τα 30 λόγω των αλλαγών στα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της κορτιζόλης.

Ηλικία: Μπορεί εσείς να μην είστε έτοιμοι για το γκριζάρισμα, τα μαλλιά σας όμως είναι. Η παραγωγή μελανίνης, που δίνει χρώμα στα μαλλιά, μειώνεται με την ηλικία. Για κάθε δεκαετία μετά την ηλικία των 30 ετών, οι πιθανότητες γκριζαρίσματος αυξάνονται κατά 10-20%.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Διαφήμιση
TAGS:
#γήρανση
#δέρμα
#διαδικασία
#ηλικία
#μητέρα
#πατέρας
#περιβάλλοντος
#περιοχές
#σώμα
#τριχόπτωση