share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Πού ωφελεί το μαγνήσιο – 21 Οφέλη που πρέπει όλοι να λαμβάνουμε υπόψη

Πού ωφελεί το μαγνήσιο – 21 Οφέλη που πρέπει όλοι να λαμβάνουμε υπόψη

Είθισται στην κοινή γνώμη να επικρατεί η αντίληψη περί της σημαντικότητας που έχει το ασβέστιο κι ως εκ τούτου πρέπει να προσλαμβάνεται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε επαρκείς ποσότητες.

Εντούτοις, πολλοί ξεχνούν ότι μαζί με αυτό είναι εξίσου σημαντικό και απαραίτητο και το μαγνήσιο, ένα άλλο μεταλλικό στοιχείο με πολύπλευρο ρόλο για το πρόσωπο, το σώμα και κυρίως την υγεία μας.

Πού ωφελεί το μαγνήσιο και ποιες είναι οι δράσεις του;

Όπως αναφέραμε και προλογικά, το πού ωφελεί το μαγνήσιο είναι ένα μεγάλο ζήτημα, υπό την έννοια ότι κατέχει ένα βαρυσήμαντο και πολυποίκιλο ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα οφέλη και η δράση του εν λόγω μεταλλικού στοιχείου συνοψίζονται ως εξής:

Καταπολεμά το στρες. Προφυλάσσει από το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.Μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Προλαμβάνει τις επιπλοκές που έχουν σχέση με το διαβήτη. Διατηρεί γερά κι ανθεκτικά τα οστά.Συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής κι άρα στην επίτευξη μακροζωίας. Ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως είναι οι αρρυθμίες και οι καρδιακές προσβολές. Περιορίζει αισθητά τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών. Ως αποτέλεσμα του προαναφερομένου, είναι σύμμαχος στη μάχη εναντίον της γήρανσης, πόσο μάλλον της πρόωρης γήρανσης. Διευκολύνει την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό. Βελτιώνει την κινητική αγωγιμότητα στο νευρικό σύστημα. Συντείνει στη διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου, φωσφόρου και καλίου σε φυσιολογικά επίπεδα. Όταν χορηγείται για 4 εβδομάδες συνεχόμενες σε άτομα που υπέστησαν καρδιακή προσβολή, έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την ανάρρωσή τους και μειώνει τον αριθμό των επικίνδυνων αρρυθμιών.Αυξάνει τη λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη (την HDL).Βοηθάει στη διάλυση των πετρών στα νεφρά. Θεραπεύει τις ημικρανίες.Θεραπεύει το άσθμα.Θεραπεύει σκελετικούς μυϊκούς σπασμούς και τη σπαστική κολίτιδα. Είναι εξαιρετικό για τη βελτίωση της εικόνας και της υγείας ενός ξηρού δέρματος. Τέλος, χάρη στην αποδεδειγμένη μυοχαλαρωτική του ικανότητα, το μαγνήσιο αποτελεί μία αποδοτική θεραπεία για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, τον πονοκέφαλο πριν και κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρήσεως, την ευερεθιστότητα την περίοδο αυτή, αλλά και την ευαισθησία στο στήθος. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, μειώνει και τις λεγόμενες κράμπες περιόδου.*Κρίνουμε σκόπιμη την εξής επισήμανση, στο σημείο αυτό: τα 21 αριθμημένα στοιχεία παραπάνω που μας και σας γνωστοποιούν το πού ωφελεί το μαγνήσιο ασφαλώς και συνιστούν πραγματικές δράσεις του συγκεκριμένου μετάλλου.

ΟΜΩΣ, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί από μόνο του το μαγνήσιο, όπως κάθε άλλο μεμονωμένο στοιχείο, να αντιμετωπίσει τη γήρανση, να καταπολεμήσει το άσθμα, το διαβήτη, την κατάθλιψη, τους πόνους της περιόδου, την αρτηριακή πίεση και ούτω καθεξής.

Διαφήμιση

Επ’ ουδενί δεν υποστηρίζουμε κι ούτε θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι από μόνο του το μαγνήσιο κάνει τέτοια… θαύματα. Καθετί είναι απόρροια πλήθους παραγόντων, κι άρα για την αντιμετώπισή του ή ακόμη και για την πρόληψή του υπάρχει πληθώρα συνιστωσών που πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν.

Ποιες τροφές είναι καλές πηγές μαγνησίου;

Αφού είδαμε πού ωφελεί το μαγνήσιο και αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι για τον οργανισμό μας, για την καλή λειτουργία του και την άριστη υγεία του, είναι αναμφίβολα βασικό ότι αρμόζει να γνωρίζουμε και από ποιες τροφές μπορούμε να το προσλαμβάνουμε.

Να επισημάνουμε εξ αρχής ότι ακολούθως θα παραθέσουμε ορισμένες μόνον από τις τροφές που συνιστούν καλές πηγές μαγνησίου. Φυσικά και υπάρχουν κι άλλα τρόφιμα που εμπεριέχουν μαγνήσιο, σε μικρότερες όμως ποσότητες.

Μερικές τροφές, λοιπόν, που μπορούν να αποδείξουν έμπρακτα πού ωφελεί το μαγνήσιο είναι οι ακολούθως αναφερόμενες. Η ποσότητες που γράφονται δίπλα τους αφορούν στο πόσο μαγνήσιο εμπεριέχει η καθεμία τους σε 100 g τροφίμου.

Θαλάσσια φύκη – Κέλπιες (750 mg)Πίτουρο σιταριού (500 mg)Φύτρο σιταριού (340 mg)Αμύγδαλα (265 mg)Μελάσσα (260 mg)Κόκκινα φύκη (220 mg)Φιστίκια (180 mg)Κεχρί (165 mg)Πράσινο λάχανο (55 mg)Βρασμένα φασόλια (40 mg)

Διαφήμιση

logo