ΥΓΕΙΑ

Ποτέ ξανά! Αυτές είναι οι τροφές που κάνουν κακό στη μνήμη σου!

Ποτέ ξανά! Αυτές είναι οι τροφές που κάνουν κακό στη μνήμη σου!

Ξεχνάς; Θυμάσαι λίγο; Σταματάς μια συζήτηση γιατί δεν θυμάσαι τι έλεγες ή τι ήθελες να πεις; Οι χειρότερες τροφές για τον εγκέφαλο είναι αυτές και μάλλον πρέπει να αρχίσεις να τις αποφεύγεις.

Νιώθεις σαν να σε περιβάλει ομίχλη; Έχεις τα νεύρα σου ή ξεχνάς περισσότερο από συνήθως; Διάβασε τι λένε οι ερευνητές γι’ αυτά τα τέσσερα θρεπτικά συστατικά που αποτελούν τις χειρότερες τροφές για τον εγκέφαλο.

Τι έχει απαγορεύσει ο Αμερικανικός Φορέας Τροφίμων (FDA)shutterstock_142334326-e1432744607413-600x600

Πιθανές πηγές: Τηγανητά, τα κράκερ που έχεις πάντα στο σπίτι και φυσικά το fast food

Τι κοινό έχουν: Τεχνητά τρανς λιπαρά, τα οποία θεωρούνται τόσο βλαβερά που το FDA είπε στους Αμερικανούς κατασκευαστές να αφαιρέσουν την πιο συνηθισμένη μορφή τους (μερικώς υδρογονωμένα έλαια) από τα προϊόντα τους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Η επιστήμη λέει: Αυτά τα λιπαρά θα μπορούσαν να βλάπτουν σημαντικά τη μνήμη μας. Όσο περισσότερα τρανς λιπαρά καταναλώνουν οι άνθρωποι, τόσο χειρότερα αποδίδουν σε τεστ ανάκλησης λέξεων, βρήκε μελέτη που διαβάσαμε στο PLOS One. Η αυξημένη κατανάλωσή τους σχετίζεται επίσης με μικρότερο όγκο εγκεφάλου, επιθετικότητα και νεύρα.

Η ποσότητα που μπορείς να τρως: Ιδανικά, καθόλου. Οπότε διάβαζε προσεκτικά τις ετικέτες με τις διατροφικές πληροφορίες στα τρόφιμα και απόφευγε οτιδήποτε περιέχει τρανς λιπαρά ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια.

Αυτό που πάντα συζητούσαμε

Πιθανές πηγές: Έτοιμες σούπες, αναψυκτικά, γιαούρτι και καραμέλες – μεταξύ άλλων.

Τι κοινό έχουν: Πρόσθετα σάκχαρα.

Η επιστήμη λέει: Κάνουν κι αυτά κακό στη μνήμη σου.

shutterstock_134534930

Μια διατροφή πλούσια σε σάκχαρα δυσκολεύει τα ποντίκι να θυμηθούν τη θέση ενός συγκεκριμένου αντικειμένου που βρισκόταν στον ίδιο χώρο με εκείνα προηγουμένως, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Brain, Behavior and Immunity.

Στα ποντίκια αυτά εντοπίστηκε φλεγμονή στον ιππόκαμπο, μια ζωτικής σημασίας περιοχή του εγκεφάλου για τη μνήμη.

Οι υψηλές ποσότητες ζάχαρης μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές και στον ανθρώπινο εγκέφαλο, λέει η Jennifer Molano, MD, επίκουρος καθηγήτριας νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι και μπορεί να κάνει τον εγκέφαλό σου λιγότερο ικανό στην ανάκληση και την επεξεργασία πληροφοριών.

Διαφήμιση

Η ποσότητα που μπορείς να τρως: Η εταιρία American Heart Associationαναφέρει πως οι γυναίκες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 6 κ.γ. πρόσθετων σακχάρων τη μέρα, η οποία είναι χοντρικά η ποσότητα που παίρνεις τρώγοντας μια καραμέλα, περίπου τα ¾ ενός αναψυκτικού ή 180 γρ. επιδόρπιο γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών με άρωμα βανίλια.

Αυτό που μπορεί να έχεις ξεχάσει

Πιθανές πηγές: Το αγαπημένο σου σάντουιτς. Ψωμί, τυρί, καπνιστό κρέας και αλλαντικά είναι όλα γεμάτα με αυτό το μέταλλο.

Τι κοινό έχουν: Μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο.

Η επιστήμη λέει: Μελέτη στο Neurobiology of Aging παρακολούθησε τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και πρόσληψης νατρίου σε πάνω από 1.200 άντρες και γυναίκες ηλικίας από 67 έως 84 ετών και βρήκε πως το πολύ νάτριο μαζί με χαμηλή δραστηριότητα οδήγησαν σε χειρότερη διανοητική υγεία.

Παραδόξως, το αλάτι εξελίχθηκε σε πιο σοβαρό πρόβλημα από την καθιστική ζωή, καθώς οι ενήλικες με χαμηλή πρόσληψη συν λίγη φυσική δραστηριότητα τα πήγαιναν καλύτερα.ciabatta-manitari-tiri

Το νάτριο μπορεί να οδηγήσει σε στένωση των αρτηριών που μεταφέρουν οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά, αναφέρει η Molano, που σημαίνει πως ο εγκέφαλός σου δεν έχει τους απαραίτητους πόρους για να λειτουργήσει στο υψηλότερο επίπεδο.

Η ποσότητα που μπορείς να τρως: Ο ορισμός “πάρα πολύ» σχετικά με το νάτριο είναι ένα θέμα που παίρνει πολύ συζήτηση, με κάποιους ειδικούς να λένε πως οι επίσημες οδηγίες (όχι πάνω από 2,3 γρ. τη μέρα για τους υγιής ανθρώπους, 1,5 mg αν είσαι πάνω από 50 ή έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση) είναι πολύ περιοριστικές. Συζήτησε με το γιατρό σου τι θα ήταν καλύτερο για σένα.

Αυτό που κάνει comeback

Πιθανές πηγές: Γαλακτοκομικά, γλυκά και οι συνδυασμοί τσιπς και ντιπ που τρως στα πάρτι.

Τι έχουν κοινό: Μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Η επιστήμη λέει: Η λίστα των ωφελημάτων από τα υγιεινά λιπαρά εξακολουθεί να μεγαλώνει. Όμως μια διατροφή με πολλά συνολικά λιπαρά μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά σου, σύμφωνα με έρευνα στο International Journal of Obesity.

Ποντίκια που τα έβαλαν σε δίαιτα με πολλά λιπαρά (το 58% των θερμίδων τους προερχόταν από λιπαρά) εμφάνισαν ενδείξεις απόγνωσης, αγχώδους συμπεριφοράς και αυξημένα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που είναι γνωστό πως είναι περισσότερη σε ανθρώπους με κατάθλιψη (εγκεφαλικά προερχόμενος νευτροτροπικός παράγοντας).

Και τα κορεσμένα λιπαρά μπορεί να είναι ιδιαίτερα βλαβερά, αναφέρει η συν-συγγραφέας της μελέτης Stephanie Fulton, PhD, καθηγήτριας Διατροφής στο Κέντρο Έρευνας του Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.shutterstock_193513814

Η ποσότητα που μπορείς να τρως: Βάλε στόχο να παίρνεις 56-78 γραμμάρια “καλών» για τον οργανισμών σου μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών τη μέρα (π.χ. από ψάρι, ξηρούς καρπούς και αβοκάντο).

Περιόρισε την ημερήσια πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών στα 16 γραμμάρια (ποσότητα που παίρνεις από τρεις φέτες τυρί τσένταρ). Όλα αυτά, με βάση μια διατροφή με 2.000 θερμίδες τη μέρα.

shape.gr

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αβοκάντο
#αλάτι
#αναψυκτικά
#άνθρωποι
#άντρες
#άρωμα
#βανίλια
#γιαούρτι
#γλυκά
#γυναίκες
#δίαιτα
#διατροφή
#Έρευνας
#ερευνητές
#θερμίδες
#θρεπτικά
#θρεπτικά συστατικά
#καραμέλες
#κρέας
#μελέτη