ΥΓΕΙΑ

Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε τελικά ανά ημέρα

Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε τελικά ανά ημέρα

Το περπάτημα 10.000 βημάτων θεωρούνταν μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς ως προς την άσκηση που πρέπει να πραγματοποιεί κάποιος ημερησίως.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, μπορεί να είναι ένας πιο φιλόδοξος στόχος από ότι χρειάζεται, τουλάχιστον για μερικούς ανθρώπους.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine αναφέρει ότι μόνο τα μισά από αυτά τα βήματα την ημέρα συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και ότι τα οφέλη για τη συγκεκριμένη ομάδα μπορούν να προκύψουν από περίπου 7.500 βήματα ημερησίως.

Μία από τους συγγραφείς της μελέτης, η I-Min Lee, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και επιδημιολόγος στο νοσοκομείο Women’s Hospital της Βοστώνης τονίζει ότι δεν πρέπει να αποθαρρύνεστε αν δεν κάνετε 10.000 βήματα καθημερινά.

Διαφήμιση

Στο πλαίσιο της μελέτης, περίπου 17.000 γυναίκες ηλικίας από 62 έως 101 κλήθηκαν να φορούν συσκευές καταγραφής κίνησης που μετρούσαν τα βήματα και την ταχύτητά τους για τουλάχιστον επτά διαδοχικές ημέρες. Οι γυναίκες ανέφεραν επίσης στους ερευνητές τις διατροφικές τους συνήθειες, τον τρόπο ζωής τους και το ιατρικό τους ιστορικό, κατά τη διάρκεια περίπου μιας τετραετούς περιόδου παρακολούθησης. Κατά το διάστημα αυτό, 504 από τις γυναίκες απεβίωσαν.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα οι γυναίκες που έκαναν περίπου 4.400 βήματα την ημέρα είχαν 41% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από ό, τι οι λιγότερο δραστήριες γυναίκες, οι οποίες έκαναν περίπου 2.700 βήματα την ημέρα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Δεδομένου ότι η έρευνα αφορούσε ειδικά τις ηλικιωμένες γυναίκες, τα ευρήματα δεν ισχύουν για όλους.

Η Lee αναφέρει ότι τα δεδομένα θα είναι πιθανόν παρόμοια για τους άνδρες της ίδιας ηλικίας, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα. Σε κάθε περίπτωση, 4.000 έως 5.000 βήματα την ημέρα είναι αρκετά για τους Αμερικανούς όλων των ηλικιών.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr , time.com

Διαφήμιση
TAGS:
#άνδρες
#γυναίκες
#ερευνητές
#ημέρα
#θανάτου
#μελέτη
#νοσοκομείο
#οφέλη