Ωορρηξία ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία απελευθερώνεται ένα ώριμο ωάριο από την ωοθήκη. Η συγκεκριμένη φάση του κύκλου διαρκεί περίπου έξι ημέρες συνολικά και το ώριμο ωάριο είναι δυνατό να γονιμοποιηθεί σε διάστημα 12 έως 24 ωρών από τη στιγμή που ξεκινά το ταξίδι του από την ωοθήκη.
Τα σπερματοζωάρια επιβιώνουν στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα έως πέντε ημέρες μετά τη σeξουαλική επαφή, εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Οι πιθανότητες γονιμοποίησης του ωαρίου είναι περισσότερες όταν υπάρχουν ζωντανά σπερματοζωάρια στις σάλπιγγες κατά τη φάση της ωορρηξίας.
Για μια γυναίκα με σταθερό κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία συμβαίνει στα μισά του κύκλου, δηλαδή τη 14η μέρα. Το “γόνιμο παράθυρο» ξεκινά τη 10η ημέρα και οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι περισσότερες εάν οι σeξουαλικές επαφές είναι συχνές (τουλάχιστον μέρα παρά μέρα) κατά το διάστημα αυτό. Για τις γυναίκες που δεν έχουν σταθερό κύκλο, ο υπολογισμός των γόνιμων ημερών μπορεί να γίνει κρατώντας ημερολόγιο.
Πέρα από τον υπολογισμό των γόνιμων ημερών, σημάδια που υποδεικνύουν ότι η γυναίκα βρίσκεται στη φάση της ωορρηξίας είναι τα εξής:
– Μεταβολές στα κολπικά υγρά: Ακριβώς πριν την ωορρηξία, παράγονται διάφανα, παχύρρευστα κολπικά υγρά και σε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ ό,τι συνήθως. Αμέσως μετά, μειώνεται η παραγωγή βλέννας στον τράχηλο και τα υγρά είναι πιο πηχτά και θαμπά.
– Αλλαγές στη θερμοκρασία σώματος: Η θερμοκρασία σώματος σε κατάσταση χαλάρωσης (βασική θερμοκρασία σώματος) αυξάνεται ελαφρώς κατά την ωορρηξία. Υπάρχουν ειδικά θερμόμετρα που μετρούν τη βασική θερμοκρασία σώματος. Μετρώντας τη θερμοκρασία κάθε πρωί και καταγράφοντας για ένα διάστημα τα αποτελέσματα προκύπτει ένα μοτίβο που υποδεικνύει τις γόνιμες ημέρες. Η γυναίκα είναι πιο γόνιμη κατά τις δύο με τρεις ημέρες πριν την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.
Ορισμένες γυναίκες εκδηλώνουν επίσης αυξημένη ευαισθησία στο στήθος, φούσκωμα και ήπιο πόνο στην κοιλιά κατά τη φάση της ωορρηξίας, ωστόσο οι ενδείξεις αυτές είναι ασαφείς δεν είναι αρκετές από μόνες τους για να υποδείξουν το γόνιμο παράθυρο.
Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας βοηθήσει στον υπολογισμό των γόνιμων ημερών.
Πηγή: Mayo Clinic, WebMD, NHS Choices