Σαν να μην έφτανε που εμφανίζονται σε ανύποπτο χρόνο ακόμη και πολλές δεκαετίες μετά το τέλος της εφηβείας, τα σπυράκια μπορεί επίσης να μολυνθούν, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην υγεία και την ψυχολογία μας…
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων για τέτοιου είδους μολύνσεις ευθύνονται τα βακτήρια και η θεραπεία διαφέρει από αυτή που προτείνεται για ένα απλό σπυράκι ή για την ακμή.
Τα σπυράκια εμφανίζονται στην επιδερμίδα όταν οι πόροι του δέρματος φράζουν από την υπερβολική λιπαρότητα (σμήγμα), νεκρά δερματικά κύτταρα και/ή βακτήρια. Η ακμή τείνει να εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία, καθώς σε αυτή τη φάση της ζωής οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν περισσότερη λιπαρότητα, χωρίς αυτό βέβαια να αποκλείει ότι η ακμή δεν θα μας ταλαιπωρήσει και αργότερα.
Περισσότερες είναι οι πιθανότητες μόλυνσης και κατοπινής λοίμωξης εάν πειράξουμε (“σπάσουμε») ένα σπυράκι ή σε περίπτωση κυστικής ακμής.
Αιτίες & συμπτώματα
Ένα βακτήριο που ονομάζεται Propionibacterium acnes (Προπιονιβακτήριο της ακμής) ζει φυσιολογικά στην ανθρώπινη επιδερμίδα και συνήθως είναι ακίνδυνο. Όταν όμως φράζει ένας σμηγματογόνος αδένας το βακτήριο μπορεί να αρχίσει να αναπαράγεται ανεξέλεγκτα και να προκαλέσει αντίδραση του ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα τη φλεγμονή (κοκκίνισμα και πρήξιμο).
Σε περίπτωση που πειράξουμε ένα σπυράκι τα βακτήρια μπορεί να εισέλθουν στην ανοιχτή πληγή και να προκαλέσουν λοίμωξη.
Σε αντίθεση με ένα απλό σπυράκι, ένα μολυσμένο σπυράκι μπορεί να έχει τις ρίζες του βαθιά στο δέρμα και να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
- Να αυξάνεται σταδιακά σε μέγεθος
- Να εμφανίζει κοκκίνισμα λόγω της φλεγμονής
- Να αργεί να επουλωθεί
- Να προκαλεί πόνο και ευαισθησία στο άγγιγμα
- Να περιέχει πύον
Ένα σπυράκι που έχει μολυνθεί συγκεκριμένα από σταφυλόκοκκο (Staphylococcus aureus) είναι κοινώς γνωστό ως καλόγερος. Η συγκεκριμένη λοίμωξη είναι μεταδοτική και χαρακτηρίζεται επιπρόσθετα από τα παρακάτω συμπτώματα:
- Κόκκινο, επίπονο εξάνθημα
- Πυρετός
- Κόπωση
- Γενικευμένο αίσθημα κακουχίας
Σε σοβαρότερες περιπτώσεις το βακτήριο του σταφυλόκοκκου μπορεί να προκαλέσει κηρίο, το οποίο είναι εξαιρετικά μεταδοτικό. Μικρές, επίπονες φλύκταινες που προκαλούν φαγούρα εμφανίζονται στα χέρια ή στο πρόσωπο και μπορεί να εξαπλωθούν και σε άλλα μέρη του σώματος. Με την κατάλληλη θεραπεία, το κηρίο υποχωρεί σε 10 μέρες περίπου.
Μόλυνση σε υπάρχοντα σπυράκια μπορεί να προκαλέσει και η ροδόχρους νόσος (ροζάκεια), μια χρόνια δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από το έντονο κοκκίνισμα του προσώπου.
Πότε να επισκεφτείτε γιατρό
Θα πρέπει να επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας σε περίπτωση που ένα σπυράκι παρουσιάζει σημάδια λοίμωξης και δεν υποχωρεί μετά από αρκετές εβδομάδες.
Μια λοίμωξη του δέρματος αντιμετωπίζεται συχνά εύκολα με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και μέτρα φροντίδας στο σπίτι (ζεστή κομπρέσα, τακτική αλλαγή μαξιλαροθήκης) ή, αν είναι σοβαρή, με αντιβίωση.
Να σημειωθεί ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να υποχωρήσει εντελώς μια δερματική λοίμωξη.
Πηγή: Medical News Today