ΥΓΕΙΑ

Πώς να κάνω τα λευκά… λευκότερα

Πώς να κάνω τα λευκά… λευκότερα

Αν και ένα σημερινό νοικοκυριό δεν έχει τόσα πολλά “λευκά» όσα θα είχε σε παλαιότερες εποχές που στις ταράτσες και τις αυλές ανέμιζαν τ’ ασπρόρουχα φάτσα στον ήλιο, το πλύσιμο και η συντήρησή τους απαιτούν, συχνά, ειδική αντιμετώπιση. Αν, λοιπόν, έχετε λευκά και δεν είναι πια λαμπερά και γεμάτα φρεσκάδα όπως της γιαγιάς, ορίστε μερικές συμβουλές για να τα ζωντανέψετε…

Μαλακώστε τους λεκέδες

Αν τα λευκά σας έχουν λεκέδες που ξεχωρίζουν στο μάτι και μοιάζουν δύσκολοι, εφαρμόστε επάνω τους λίγο παχύρευστο διάλυμα από νερό και απορρυπαντικό πιάτων, οξυγονούχο λευκαντικό ή οξυζενέ και μαγειρική σόδα πριν την πλύση, τρίψτε ελαφρά με μια παλιά οδοντόβουρτσα, αφήστε το λίγα λεπτά να δράσει και μουλιάστε σε ζεστό νερό το ρούχο. Κατόπιν, βάλτε το στο πλυντήριο και ο λεκές δεν πρόκειται να επιμείνει.

Ενισχύστε το απορρυπαντικό

Επειδή στα λευκά καλό είναι να βάζετε λιγότερο απορρυπαντικό απ’ ότι συνήθως, ενισχύστε την πλύση σας με σκόνη βόρακα, του “θαυματουργού» φυσικού προϊόντος που μαλακώνει το νερό, διαλύει τις βρωμιές και απολυμαίνει ταυτόχρονα. Καλή δουλειά, ως ενισχυτικά, κάνουν επίσης το λευκό ξύδι, το οξυζενέ και η μαγειρική σόδα.

Διαφήμιση

Πλύντε τα μόνα τους

Υπάρχει λόγος που λευκά και χρωματιστά είναι καλύτερο να πλένονται χώρια κι αυτός είναι ότι ακόμη και τα πολύ ανοιχτόχρωμα ρούχα σας, μπορούν να “βγάλουν» και να επηρεάσουν την εμφάνιση των ασπρόρουχων μετά από μία πλύση. Για να είστε σίγουρες ότι τα λευκά σας θα παραμείνουν λευκά, περιμένετε να μαζευτούν αρκετά και πλύντε τα μόνα τους, χωρίς ν’ ανησυχείτε για δυσάρεστες εκπλήξεις. Αν, πάλι, συνεχίζετε ν’ αμφιβάλλετε, βάλτε και μια χρωμοπαγίδα κι ας μην “πιάσει» τίποτα.

Για τις κιτρινίλες, λεμόνι, σόδα, τσόφλια αυγών ή απλά… ήλιος

Ένα ζήτημα με τα λευκά είναι οι κιτρινίλες που δημιουργούνται με τον καιρό, ειδικά σε σημεία που λερώνονται συχνά. Διαλύστε μισή κούπα λεμόνι σε μια λεκάνη με ζεστό νερό (κοντά στη θερμοκρασία που θα βάζατε και στο πλυντήριο για το συγκεκριμένο ύφασμα) και μουλιάστε το κιτρινισμένο ρούχο για μερικές ώρες πριν το βάλετε στο πλυντήριο. Μπορείτε επίσης να πασπαλίσετε τον κίτρινο λεκέ με μαγειρική σόδα, να τρίψετε με την ανοιχτή μεριά μισού λεμονιού και ν’ αφήσετε 15 λεπτά να δράσει πριν την πλύση. Εναλλακτικά, αφήστε το ρούχο όλη νύχτα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό, απορρυπαντικό και τσόφλια αυγών.

Αν έχετε τη δυνατότητα, πάντως, απλώστε τα κιτρινισμένα λευκά σας σε δυνατό ήλιο για μερικές ώρες. Η υπέρυθρη ακτινοβολία θα δουλέψει για εσάς και εκεί που τα χρωματιστά σας ξεθωριάζουν τ’ ασπρόρουχά σας θα ξαναγίνουν κάτασπρα.

Καθαρίστε το πλυντήριο

Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο, τα λευκά σας να βγαίνουν όχι και τόσο λευκά μετά την πλύση, επειδή το πλυντήριό σας δεν είναι καθαρό κι οι βρωμιές του μεταφέρονται στα ρούχα σας με το νερό. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, κάντε μια πλύση χωρίς ρούχα, στους 90 βαθμούς, με λίγη μαγειρική σόδα και 2 κούπες ξύδι στη θέση του απορρυπαντικού, ώστε να καθαρίσει το πλυντήριο και τα ρούχα σας να πλένονται κανονικά.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αντιμετώπιση
#βαθμούς
#δουλειά
#θερμοκρασία
#λεμόνι
#νερό
#νύχτα
#ξύδι
#πλυντήριο
#φρεσκάδα