Πώς χτίζεται μια ακλόνητη αυτοπεποίθηση;
Την αυτοπεποίθησή μας αλλά και την αυτοπεποίθηση των παιδιών μας, δεν μπορούμε να την χτίσουμε με τεχνητά μέσα, με το να λέμε στον εαυτό μας “πω πω τι φανταστικός που είσαι” ή να γεμίζουμε τα παιδιά μας με λάθος και μεγεθυμένες εικόνες για τον εαυτό τους, “είσαι βασίλισσα, κούκλα, καταπληκτική”. Η αυτοπεποίθηση χτίζεται με φυσικό τρόπο και γίνεται ακλόνητη όταν είμαστε πραγματικά περήφανοι για τον εαυτό μας και τις πράξεις μας.
Ζώντας με υψηλά στάνταρ!
Αυτό προϋποθέτει βέβαια να ζούμε σύμφωνα με τα -υψηλά- μας στάνταρ. Είναι φορές που απογοητεύουμε τον εαυτό μας με το να αποτυγχάνουμε να ζήσουμε με τα υψηλά μας στάνταρ, όταν χάνεται η αυτοπεποίθησή μας. Βέβαια πάντα έχουμε μετά, την ευκαιρία να ξανασηκωθούμε και να προσπαθήσουμε πάλι να λειτουργούμε σε αρμονία με τα στάνταρ μας.
Αλίμονο στον άνθρωπο που δεν έχει υψηλά στάνταρ κι επιδιώξεις – έχει ήδη βουλιάξει στη μετριότητα και την αδράνεια. Όμως τα στάνταρ αυτά θα πρέπει να είναι φυσικά, η φυσική ώθηση της ψυχής μας για τελειοποίηση, για να γίνουμε όσο πιο όμορφοι μπορούμε στις εκδηλώσεις μας ώστε να μοιάσουμε στο Αρχέτυπο βάσει του οποίου έχουμε δημιουργηθεί. Τα στάνταρ μας δεν πρέπει να είναι τεχνητά, προϊόν κοινωνικών υποβολών, όπως “πρέπει να βγάλεις πολλά λεφτά, να έχεις ανέσεις” κλπ. Βεβαίως και πρέπει να προσπαθούμε για την επιτυχία, όμως όχι για λόγους ματαιοδοξίας αλλά για να εκδηλώσουμε πλήρως το δυναμικό και τα χαρίσματά μας στη ζωή.
Μπορείς να αναρωτηθείς: “Τι θα με κάνει πραγματικά περήφανο για τον εαυτό μου;” Να έχεις υγεία, ισορροπία, ομορφιά, καλλιέργεια, να αγαπάς τους ανθρώπους και να προσφέρεις κοινωνικά, αυτά είναι μερικά στοιχεία που θα χτίσουν την αυτοπεποίθησή σου.
Τι μειώνει την αυτοπεποίθηση;
Η αυτοπεποίθησή μας μειώνεται με την κακόβουλη κριτική. Κι αυτό γιατί ταυτιζόμαστε με τα στοιχεία για τα οποία κριτικάρουμε τον άνθρωπο και τα “εντυπώνουμε” στον εαυτό μας. Η κακοβουλία γενικά, μας κάνει να απεχθανόμαστε τον εαυτό μας τελικά. Η βαθιά καλοσύνη και αγάπη για όλα τα πλάσματα, θα χτίζει μια ακλόνητη αυτοπεποίθηση.
Η αυτοπεποίθησή μας μειώνεται όταν εκμεταλλευόμαστε τους άλλους, οικονομικά, σeξουαλικά, συναισθηματικά, πρακτικά κλπ. Η αυτοπεποίθησή μας όμως αυξάνει, αν υπηρετούμε τους άλλους και προσφέρουμε στην κοινωνία.
Και αν παραπονιέσαι ότι οι γονείς σου δεν σε επιβεβαίωσαν και δεν βοήθησαν στο να έχεις αυτοπεποίθηση, τότε αυτό είναι ένδειξη ότι πρέπει να δώσεις εσύ στους άλλους αυτό που δεν σου δόθηκε, κι έτσι θα το πραγματώσεις και μέσα σου. Μην ξεχνάμε ότι για καρμικούς λόγους έλκουμε τους γονείς μας και τις συμπεριφορές τους προς εμάς – έχουμε τους γονείς που ήμασταν. Όμως αυτό μπορεί και πρέπει να αλλάξει αν είχαμε αρνητικές εμπειρίες.
Επαφή με την Ψυχή
Η αυτοπεποίθηση λοιπόν χτίζεται με ρεαλιστικά μέσα και όχι με το να τρέφει κανείς ψευδαισθήσεις και να έχει μια εσφαλμένη εικόνα του εαυτού του ή με το να αυτοπροβάλλεται με ματαιοδοξία. Γνωρίζω ότι έχω αυτά τα χαρίσματα, θα τα καλλιεργήσω για να προσφέρω κάτι καλό στην κοινωνία, κι έτσι η αυτοπεποίθησή μου χτίζεται φυσικά και ρεαλιστικά, χωρίς αυταπάτες.
Ο βασικότερος παράγοντας όλων βέβαια για να χτιστεί μια ακλόνητη αυτοπεποίθηση, είναι η τακτική επαφή μας με την Ψυχή, μέσα από τον διαλογισμό και την προσευχή μας. Γιατί είναι η Ψυχή που θα μας φορτίζει με ενέργεια και θα μας φέρει σε επαφή με έναν λαμπερό, ζεστό και δοτικό ήλιο. Και, υπάρχει ήλιος με ανασφάλειες;
Elena Menegou [AstroSoul]