Η εμμηνόπαυση είναι ένα στάδιο της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας που χαρακτηρίζεται από σημαντικές μεταβολές. Όταν ο θυρεοειδής, ο μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στον λαιμό, παράγει λιγότερες ορμόνες απ’ όσες πρέπει, η γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει συμπτώματα όμοια με αυτά της εμμηνόπαυσης.
Οιστρογόνα και θυρεοειδής
Ορισμένα συμπτώματα που εκδηλώνονται κατά την περιεμμηνόπαυση, δηλαδή τη μεταβατική περίοδο που προηγείται της εμμηνόπαυσης και η οποία διαρκεί 2-8 χρόνια, παραπέμπουν στα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού. Η σχέση αυτή εκτιμάται ότι καθοδηγείται ως έναν βαθμό από τα οιστρογόνα, τις κύριες ορμόνες του φύλου στις γυναίκες.
Σύμφωνα με μελέτη του 2011 στην επιθεώρηση Journal of Thyroid Research, τα οιστρογόνα ενδέχεται να επιδρούν άμεσα στα κύτταρα του θυρεοειδούς. Δεδομένου ότι πριν την εμμηνόπαυση τα επίπεδα των οιστρογόνων σταδιακά πέφτουν, είναι πιθανό να επηρεαστεί και η λειτουργία του θυρεοειδούς.
Συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού & εμμηνόπαυσης
Η διάκριση των συμπτωμάτων του υπερθυρεοειδισμού και της εμμηνόπαυσης δεν είναι πάντα εύκολη.
Κοινά συμπτώματα που εκδηλώνονται στις δύο περιπτώσεις είναι:
– αλλαγές στον κύκλο της περιόδου
– μεταβολές στην ερωτική διάθεση
– κυκλοθυμία
– αποδυνάμωση της μνήμης
– αλλαγές στο σωματικό βάρος
Στον υπερθυρεοειδισμό η γυναίκα μπορεί να εμφανίζει επίσης ευαισθησία στο κρύο, ξηρό δέρμα και δυσκοιλιότητα, ενώ στην εμμηνόπαυση εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση, συχνουρία και κολπική ξηρότητα.
Απαραίτητες εξετάσεις
Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και η εμμηνόπαυση είναι εύκολο να διαπιστωθούν με τη βοήθεια αιματολογικής εξέτασης.
Αν εκδηλώνετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να αξιολογηθούν τα επίπεδα των οιστρογόνων και/ή των ορμονών του θυρεοειδούς.
Πηγή: Medical News Today