Αν και το καλύτερο ψωμί είναι αυτό που μόλις βγήκε από το φούρνο, αρκετές φορές τρώμε και το μπαγιάτικο, αν δεν υπάρχει φρέσκο.
Όμως, υπάρχει τρόπος για να διατηρείται το ψωμί σωστά και για αρκετές ημέρες. Είναι λίγο επιστημονικός αλλά αξίζει να το διαβάσετε.
Από τι αποτελείται το ψωμί.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα “δίκτυο μορίων» που αποτελείται από πρωτεΐνες στο αλεύρι (γλουτένη) και από μόρια αμύλου. Σε αυτό το δίκτυο αιωρείται διοξείδιο του άνθρακα, που παράγεται από τη ζύμωση της μαγιάς μέσα στη ζύμη, εξ΄ου και η αφράτη ζύμη του.Όταν η ζύμη ζεσταίνεται στο φούρνο, το μόρια αμύλου αποδυναμώνονται, εισέρχονται μόρια νερού ανάμεσα στις αλυσίδες των μορίων ζάχαρης και συνδέονται.
Με αυτό τον τρόπο διογκώνεται το άμυλο και μαλακώνει. Από τη στιγμή που το ψωμί βγει από το φούρνο και αρχίζει η ψύξη, η διαδικασία αρχίζει να αντιστρέφεται και τα μόρια αμύλου αρχίζουν να “στεγνώνουν», να κρυσταλλώνουν και να γίνονται ξανά σκληρά. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως “αναδιαμόρφωση».Πώς διατηρείται καλύτερα το ψωμί
Για αυτό, τα φρούτα και τα λαχανικά διατηρούνται περισσότερο στο ψυγείο.
Η διαδικασία αφυδάτωσης στην περίπτωσή τους, επιβραδύνει τη φυσική “αποικοδόμηση» που προκαλείται από τα μόρια του νερού.Όμως, αυτά ισχύουν μόνο για την ψύξη και όχι για την κατάψυξη.
Πολλοί επιλέγουν κυρίως για λόγους οικονομίας, να βάζουν το ψωμί στην κατάψυξη, προκειμένου να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται. Το μόνο που χρειάζεται μετά, όταν επιλέξετε να φάτε το ψωμί, είναι να το αποψύξετε και να το ζεστάνετε και να φάτε ψωμί σαν φρέσκο.Επομένως, το ψωμί διατηρείται καλύτερα και για περισσότερο χρόνο, όταν μένει έξω από το ψυγείο σε θερμοκρασία δωματίου. Για αυτό το λόγο, το χειμώνα που έχει κρύο, το ψωμί χαλάει πιο γρήγορα.
πηγή: valueforlife.gr