ΥΓΕΙΑ

Πόνος στην κοιλιά: Τα 8 σημάδια που δείχνουν ότι είναι σοβαρός!!!

Πόνος στην κοιλιά: Τα 8 σημάδια που δείχνουν ότι είναι σοβαρός!!!

Ο πόνος στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς είναι μια συχνή ενόχληση που μπορεί να οφείλεται σε δεκάδες διαφορετικές αιτίες, άλλες αθώες και άλλες αρκετά σοβαρές.

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες είναι η τροφική δηλητηρίαση, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η σκωληκοειδίτιδα.

Ανάλογα με τα συμπτώματα που συνοδεύουν τον πόνο στην κοιλιά μπορεί να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση της σοβαρότητάς του.

Στην παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε 8 περιπτώσεις όπου ο πόνος στην κοιλιά επιβάλλει την άμεση επίσκεψη στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

1. Όταν συνοδεύεται από έντονη εφίδρωση: Από βιολογικής πλευράς, η εφίδρωση αποτελεί κλινική ένδειξη ότι το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση έντονου στρες. Ακόμη κι αν τα συμπτώματα είναι ασαφή ή σχετικά ήπια, απαιτούν την εξέταση από γιατρό.

2. Όταν συνοδεύεται από αιμορραγία: Η παρουσία αίματος είτε στον εμετό είτε στα κόπρανα είναι κακό σημάδι. Να σημειωθεί ότι η απόχρωση του αίματος μπορεί να κυμαίνεται από το έντονο κόκκινο έως και το μαύρο.

3. Όταν ο πόνος “ακτινοβολεί» σε άλλα σημεία του σώματος: Ο πόνος μπορεί να γίνεται δευτερευόντως αισθητός στον αυχένα, στον ώμο ή και στο αριστερό χέρι και αποτελεί ένδειξη για έμφραγμα. Αν πάλι ο πόνος “ακτινοβολεί» προς τη μέση μπορεί να δείχνει φλεγμονή στο πάγκρεας ή έλκος στομάχου.

Διαφήμιση

4. Όταν συνοδεύεται από υψηλό πυρετό: Ο πόνος στην κοιλιά σε συνδυασμό με τον πυρετό είναι ένα “ντουέτο» που δυσκολεύει τους ειδικούς να κάνουν ακριβή διάγνωση. Ο υψηλός πυρετός (πάνω από 38,8 βαθμούς Κελσίου) και ο ισχυρός πόνος ψηλά στην κοιλιά μπορεί να οφείλονται σε σοβαρή λοίμωξη που πρέπει να αξιολογηθεί οπωσδήποτε από τον γιατρό.

5. Όταν ο πόνος είναι αβάσταχτος: Ο πόνος που ξεκινά ψηλά στην κοιλιακή χώρα και γίνεται έντονα αισθητός και στη μέση μπορεί να υποδεικνύει διαχωρισμό αορτής (aortic dissection), δηλαδή ρήξη σε κάποια μεγάλη αρτηρία που τροφοδοτεί με πλούσιο σε οξυγόνο αίμα το υπόλοιπο σώμα. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, ο διαχωρισμός αορτής μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες ή και θάνατο.

6. Όταν συνοδεύεται από δύσπνοια: Οι δυσκολίες στην αναπνοή και/ή η τάση λιποθυμίας επιβάλλουν την άμεση εξέταση από τον γιατρό. Ειδικά η δύσπνοια είναι συχνά σύμπτωμα των προβλημάτων στην καρδιά ή άλλων θανατηφόρων παθήσεων.

7. Όταν συνοδεύεται από εμετό: Ο εμετός μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση στον οργανισμό, οπότε είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε. Σε συνδυασμό με τον πόνο στην κοιλιά, μπορεί να υποδεικνύει απόφραξη σε κάποιο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα.

8. Όταν συνοδεύεται από ίκτερο: Ο ίκτερος, δηλαδή το κιτρίνισμα της επιδερμίδας και του λευκού τμήματος των ματιών, είναι το σήμα κατατεθέν για διαταραχές στη λειτουργία του συκωτιού ή της χοληδόχου κύστης.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , Healthline, Reader’s Digest

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αναπνοή
#βαθμούς
#έμφραγμα
#καρδιά
#Κελσίου
#νοσοκομείο
#οξυγόνο
#οργανισμό
#περιοχή
#πόνο
#σώμα
#χώρα