Η κανέλα έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, ενώ
βοηθά στη δυσπεψία, στην υπέρταση, στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, στους πονοκεφάλους, στις κράμπες, στους πόνους της περιόδου και του στόμαχου.
Παρόλο που είναι όμως το τρίτο σε κατανάλωση μπαχαρικό στον κόσμο, δεν έχουν γίνει επαρκείς μελέτες σε σχέση με τα πιθανά οφέλη της και τις πιθανότητες εκμετάλλευσής της ως φάρμακο για τους ανθρώπους στα διάφορα μέρη της υφηλίου.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μίας νέας έρευνας αμερικανών επιστημόνων, η κανέλα περιέχει ένα συστατικό που μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η σχετική έρευνα έγινε στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα από το Τμήμα Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας και το Κέντρο για την έρευνα κατά του καρκίνου του ίδιου Πανεπιστημίου και βρέθηκε ότι ένα συστατικό της κανέλας μπορεί να προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η έρευνα βρήκε ότι το να προσθέτουμε κινναμαλδεϋδη, το συστατικό που δίνει στην κανέλα τη χαρακτηριστική μυρωδιά και τη γεύση της, στη δίαιτα των ποντικιών – πειραματόζωων τα προστατεύει από την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι επιστήμονες θέλουν να διερευνήσουν επίσης, τις πιθανές ευεργετικές ιδιότητες της κανέλας στον διαβήτη ή σε άλλες ασθένειες.