Ο οργανισμός μας για την εύρυθμη λειτουργία του χρειάζεται καθημερινά θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, συστατικά δηλαδή, τα οποία κατά βάση τα εξασφαλίζουμε από τη σωστή και ποιοτική μας διατροφή.
Επομένως, τόσο οι διατροφικές μας επιλογές, όσο και οι σωστοί συνδυασμοί τους, εξασφαλίζουν την καλή μας υγεία.
Είναι ευρέως γνωστό, ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να έχουν εξέχουσα θέση στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
Όλες αυτές οι κατηγορίες τροφών τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καταπολεμούν τυχόν φλεγμονές, συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού μας από χρόνιες παθήσεις, ενισχύοντας τη γενικότερη υγεία μας και παράλληλα θωρακίζοντάς μας, ενάντια στους κινδύνους που απειλούν την υγεία μας.
Οι συνδυασμοί τροφών είναι πολύ βασικό συστατικό της υγιεινής διατροφής, καθώς κάνοντας κατάλληλους συνδυασμούς, ενισχύουμε τη δράση των θρεπτικών συστατικών που εμπεριέχονται σε κάθε τροφή ξεχωριστά.
Τα 8 ιδανικά διατροφικά ζεύγη τροφών
Ξηροί καρποί με σταφίδες: Αυτός ο διατροφικός συνδυασμός μάς προσφέρει πολλαπλά θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και «εκτοξεύει» το μεταβολισμό μας στα ύψη! Επειδή είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνος, μεγάλη προσοχή στην ποσότητα και πάντα να προτιμάτε ανάλατους και ωμούς ξηρούς καρπούς.
Ψητό κρέας με μυρωδικά: Είναι γνωστό ότι το ψήσιμο του κρέατος στα κάρβουνα ή στο γκριλ, μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή καρκινογόνων ουσιών, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι ετεροκυκλικές αμίνες. Για να αποφύγουμε λοιπόν τις συγκεκριμένες ουσίες βοηθούν τα μπαχαρικά. Μαρινάροντας τα κρέατα, μειώνεται η παραγωγή καρκινογόνων ουσιών και γίνονται πιο νόστιμα. Ιδανικά λοιπόν χρησιμοποιήστε ρίγανη, δεντρολίβανο κτλ και με μια απλή κίνηση, μειώνετε τους κινδύνους που καραδοκούν.
Φακές με ρύζι: Το φακόρυζο είναι η κατάλληλη λύση για όσους πρέπει ή θέλουν να αποφύγουν το κρέας. Οι δύο αυτές τροφές περιέχουν αμινοξέα που αλληλοσυμπληρώνονται και παράγουν πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας. Άρα απολαύστε τις φακές σας με καστανό ρύζι και καλύψτε τις ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνη χωρίς να καταναλώσετε κρέας.
Συκώτι με λεμόνι: Το συκώτι είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου. Μάλιστα το συκώτι περιέχει 17 φορές περισσότερο σίδηρο σε σχέση με το μοσχάρι το οποίο είναι το αμέσως επόμενο τρόφιμο πλούσιο σε σίδηρο. Η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου. Για το λόγο αυτό αυτός ο συνδυασμός είναι ο καλύτερος όσον αφορά στην απορρόφηση του σιδήρου και συστήνεται σε άτομα με χαμηλά αιματολογικά.
Βραστό αβγό με σαλάτα: Στον κρόκο του αβγού υπάρχουν τα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την καλύτερη απορρόφηση των καροτενοειδών που εμπεριέχονται στα λαχανικά και αποτελούν ιδιαίτερα σημαντική αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό μας. Αν λοιπόν συνδυάσετε ένα σφιχτά βρασμένο αβγό με ντομάτα, ρόκα, μαρούλι και με ένα ελαφρύ ντρέσινγκ με ελαιόλαδο και βαλσάμικο, ο οργανισμός σας θα επωφεληθεί πολλαπλά.
Γιαούρτι με αμύγδαλα: Δύο υπερ-τροφές σε ένα γεύμα! Το γιαούρτι (χαμηλών λιπαρών κατά προτίμηση) περιέχει μεταξύ άλλων και βιταμίνη D, η οποία όταν συνδυάζεται με τα καλά λιπαρά που περιέχουν τα ανάλατα αμύγδαλα, μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό μας μέχρι 32% φορές περισσότερο.
Σαρδέλες με σπανάκι: Οι σαρδέλες αποδεδειγμένα αποτελούν ένα από τα πιο ωφέλιμα είδη ψαριών που μπορεί να καταναλώσει κανείς. Περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης D. Όταν λοιπόν συνδυάζονται με το σπανάκι που περιέχει μαγνήσιο, ενισχύεται η απορρόφηση των συστατικών αυτών και ο οργανισμός ωφελείται στο μέγιστο βαθμό.
dietzone.gr