share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Ποιο τρόφιμο καταπολεμά το κάψιμο των πικάντικων φαγητών

Ποιο τρόφιμο καταπολεμά το κάψιμο των πικάντικων φαγητών

Το νερό δεν κάνει ιδιαίτερη δουλειά όταν προσπαθείτε να αμβλύνετε το κάψιμο που προκαλούν οι πικάντικες και καυτερές τροφές. Τι θα λέγατε να δοκιμάσετε κάτι άλλο;

Την αίσθηση του καψίματος μετά την κατανάλωση πικάντικου φαγητού μειώνει το γάλα. Αυτό επικύρωσε νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Penn State της Πενσυλβάνια που δημοσιεύθηκε στο Physiology and Behavior.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τόσο το πλήρες όσο και το αποβουτυρωμένο γάλα ήταν οι καλύτερες επιλογές για να απαλύνουν την αίσθηση του πόνου στο στόμα. Υποστηρίζοντας πως η καζεΐνη, μία πρωτεΐνη του γάλακτος αμβλύνει τον πόνο υπερισχύοντας της καψαϊκίνης, της ουσίας που κάνει πικάντικες τις κόκκινες πιπεριές.

Αν δεν έχετε γάλα, παρόμοια δουλειά μπορούν να κάνουν γλυκά ροφήματα όπως τα αναψυκτικά τα οποία επίσης μπορούν με μια γλυκιά γεύση να “εξουδετερώσουν» την καψαϊκίνη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όσο για το τι πρέπει να αποφεύγετε; Η απάντηση είναι οπωσδήποτε τα αλκοολούχα ποτά καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές η αιθανόλη ενισχύει τη θερμότητα. Η μελέτη βρήκε επίσης ότι οι σόδες και το ανθρακούχο νερό δεν κατάφεραν να απαλύνουν την αίσθηση του καψίματος.

Διαφήμιση

Στην έρευνα συμμετείχαν 72 άνθρωποι στους οποίους οι επιστήμονες έδωσαν επτά ποτά. Οι συμμετέχοντες συνέχισαν να αξιολογούν πόσο ένιωθαν το κάψιμο κάθε 10 δευτερόλεπτα για διάστημα δύο λεπτών. Όλα τα ροφήματα μείωσαν σημαντικά την αίσθηση του καψίματος, αλλά οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στο πλήρες και το αποβουτυρωμένο γάλα.

Μετά τις δοκιμές οι συμμετέχοντες απάντησαν σε δύο ερωτήσεις: “Πόσο συχνά καταναλώνετε καυτερές τροφές;» και “Σας αρέσουν οι καυτερές τροφές;» Οι ερευνητές ήλπιζαν να εντοπίσουν κάποια σχέση μεταξύ της αντίληψης του καψίματος και της έκθεσης σε καυτερές τροφές. Κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη εφικτό.

“Το γεγονός ότι το γάλα είναι η καλύτερη επιλογή για άμβλυνση του καψίματος δεν μας εξέπληξε καθόλου», δήλωσε η Δρ. Alissa Nolden, επικεφαλής της μελέτης. “Αυτό φαίνεται να σημαίνει ότι η περιεκτικότητα του ροφήματος σε λίπος δεν είναι κομβικός παράγοντας και δείχνει ότι η παρουσία πρωτεΐνης μπορεί να είναι πιο σχετική από την περιεκτικότητα σε λιπίδια».

“Τα ανθρακούχα ροφήματα όπως η μπίρα, η σόδα και το ανθρακούχο νερό έφεραν ελάχιστο αποτέλεσμα στη μείωση του καψίματος από καψαϊκίνη. Μάλιστα, αν η μπίρα που μελετήθηκε περιείχε αλκοόλ τότε τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα καθώς η αιθανόλη ενισχύει την αίσθηση», καταλήγει η Δρ. Nolden.

Διαφήμιση

logo