ΥΓΕΙΑ

Ποιες γυναίκες πρέπει να κάνουν συχνότερα μαστογραφία

Ποιες γυναίκες πρέπει να κάνουν συχνότερα μαστογραφία

Το σωματικό βάρος είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ώστε να αποφασίζει ο γιατρός πόσο συχνά πρέπει να κάνει μια γυναίκα μαστογραφία, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Αμερικής (RSNA).

Οι γυναίκες με παραπανίσια κιλά και επομένως με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), διαπίστωσαν οι ερευνητές, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο στον μαστό στο διάστημα που μεσολαβεί από μία μαστογραφία στην επόμενη, επομένως μπορεί ο όγκος να περάσει απαρατήρητος έως ότου μεγαλώσει αρκετά.

bigstock 164436185

Τα παραπάνω ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες με υψηλότερο ΔΜΣ (25 και άνω) χρειάζεται ενδεχομένως να υποβάλλονται συχνότερα σε μαστογραφία σε σύγκριση με γυναίκες με φυσιολογικό βάρος.

Διαφήμιση

Ο υψηλός ΔΜΣ συνδέεται με ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια, ωστόσο δεν λαμβάνεται προς το παρόν υπόψη κατά τον προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, η οποία εκπονήθηκε από ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, οι ερευνητές αναζήτησαν παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την ανίχνευση όγκων του μαστού με μέγεθος μεγαλύτερο από 2 εκατοστά. Το μέγεθος αυτό αποτελεί ορόσημο, καθώς είναι μία από τις παραμέτρους που χρησιμοποιούνται για τη διάκριση μεταξύ του καρκίνου πρώτου σταδίου και του καρκίνου δεύτερου σταδίου. Επίσης, το μέγεθος ενός καρκινικού όγκου παίζει καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία της υγείας της ασθενούς.

Οι ερευνητές ανέλυσαν συνολικά 2.012 περιστατικά επιθετικού καρκίνου του μαστού που διαγνώστηκαν μεταξύ 2001 και 2008. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις ασθενείς μέχρι και το τέλος του 2015 και εξέτασαν πώς επηρέασε ο ΔΜΣ την πορεία της νόσου.

Το βασικότερο εύρημα των ερευνητών ήταν ότι οι γυναίκες με υψηλό ΔΜΣ ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με ενδιάμεσο καρκίνο (interval cancer), δηλαδή ο καρκίνος τους να εντοπιστεί στη μαστογραφία σε διάστημα δύο ετών μετά από μια μαστογραφία με φυσιολογικά ευρήματα. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι καρκίνοι ήταν αρκετά μεγάλοι σε μέγεθος, επομένως οι γυναίκες με υψηλό ΔΜΣ έλαβαν και χειρότερη πρόγνωση για τη νόσο τους.

“Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι για τις γυναίκες με υψηλό ΔΜΣ το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο μαστογραφίες πρέπει να είναι μικρότερο» αναφέρει ο Δρ Φρέντρικ Στραντ, ακτινολόγος στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα και ένας εκ των συντακτών της μελέτης.

Να σημειωθεί ότι στη Σουηδία η συνιστώμενη συχνότητα διενέργειας της μαστογραφίας είναι οι 18-24 μήνες. Στις ΗΠΑ, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά τη μαστογραφία ανά 12 μήνες, ενώ η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (USPSTF) ανά 24 μήνες.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#γυναίκα
#γυναίκες
#ερευνητές
#καρκίνου
#πορεία
#προβλήματα
#Υπηρεσιών