ΥΓΕΙΑ

Πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική

Πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική

Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες, κατά 40% συγκεκριμένα, να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, σε σχέση με όσα παιδιά έχουν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, επιβεβαιώνοντας ανάλογα ευρήματα προηγούμενων μελετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας Νόελ Μιούλερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, ανέλυσαν στοιχεία για 1.441 τοκετούς.

Διαφήμιση

Ο κίνδυνος το παιδί να αποκτήσει παραπανίσια κιλά σε ηλικία δύο έως οκτώ ετών είναι μεγαλύτερος αν, εκτός από την καισαρική, η μητέρα ήταν η ίδια υπέρβαρη ή παχύσαρκη, κάτι που δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό με τον κολπικό τοκετό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι κατά τον φυσιολογικό τοκετό το μωρό τη στιγμή της γέννας παίρνει μικροοργανισμούς από τον μητρικό κόλπο, μικροοργανισμούς που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τον μεταβολισμό του. Αυτό μειώνει –αλλά δεν εξαλείφει– την πιθανότητα να γίνει παχύσαρκο αργότερα στη ζωή του. Από την άλλη, τα παιδιά της καισαρικής έχουν μικρότερη βιοποικιλότητα βακτηρίων στο έντερό τους και πιο αργό ρυθμό μεταβολισμού, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο συσσώρευσης πάχους.

Στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, μια άλλη μελέτη, από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή διατροφής και επιδημιολογίας Χόρχε Τσαβάρο, η οποία δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής JAMA Pediatrics, είχε συμπεράνει ότι η καισαρική προσθέτει κατά μέσο όρο 0,3 μονάδες στον δείκτη της μάζας σώματος ενός ενήλικου ανθρώπου και ότι ο κίνδυνος των αυξημένων κιλών εγκυμονεί καθ’ όλη την ενήλικη ζωή του ατόμου.

Περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά γεννιέται με καισαρική στις ανεπτυγμένες χώρες και το ποσοστό αυτό εμφανίζει αυξητική τάση.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#ανακοίνωση
#αρχές
#ερευνητές
#ηλικία
#μελέτη
#μεταβολισμό
#μητέρα
#παιδί
#παιδιά
#περιοδικό
#ποσοστό
#Σεπτεμβρίου
#Υγείας