ΥΓΕΙΑ

Πικάντικες τροφές: Η συμβολή τους στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης

Πικάντικες τροφές: Η συμβολή τους στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης

Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά πικάντικες τροφές, είναι πιθανότερο να προσλαμβάνουν λιγότερο αλάτι και να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε κινεζική μελέτη των ερευνητών του Third Military Medical University στην Chongqing, σύμφωνα με την οποία, η προτίμηση στα καυτερά φαγητά είναι σημαντικός τρόπος να μειωθεί η πρόσληψη αλατιού και κατά συνέπεια η αρτηριακή πίεση, άσχετα από το είδος και την ποσότητα της τροφής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, όσοι δεν κατανάλωναν πικάντικες τροφές, προσλάμβαναν κατά μέσον ορό 13,4 γραμμάρια αλατιού την ημέρα.

Για όσους έτρωγαν πικάντικα φαγητά, η ποσότητα ανέρχονταν στα 10,3 γραμμάρια την ημέρα.

upertasi

Διαφήμιση

Η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν 8 mmHg χαμηλότερη σε όσους έτρωγαν πικάντικες τροφές σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν, ενώ η διαστολική αρτηριακή πίεση ήταν 5 mmHg χαμηλότερη, αντίστοιχα.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να αυξήσει την αλμυρή γεύση στις τροφές.

Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες θέλησαν να διαπιστώσουν αν αυτή η αίσθηση αλμυρού που δίνουν τα καυτερά, μεταφράζεται σε χαμηλότερη πρόσληψη αλατιού.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικονιστικές τεχνικές για να εστιάσουν σε 2 περιοχές του εγκεφάλου, τη νησίδα και τον κογχομετωπιαίο φλοιό, που εμπλέκονται στην αλμυρή γεύση.

Ανακάλυψαν ότι οι περιοχές που διεγείρονται από το αλάτι και τα πικάντικα αλληλοκαλύπτονται και ότι τα πικάντικα αυξάνουν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές που ενεργοποιήθηκαν από το αλάτι.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτή η αυξημένη δραστηριότητα πιθανόν καθιστά τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στο αλάτι, ώστε να ικανοποιούνται από τις τροφές με λιγότερη ποσότητα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hypertension.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αλάτι
#άνθρωποι
#γεύση
#επιστήμονες
#ερευνητές
#ημέρα
#μελέτη
#περιοδικό
#περιοχές