share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Πικάντικες και ζουμερές γαρίδες σαγανάκι

Πικάντικες και ζουμερές γαρίδες σαγανάκι

Γαρίδες σαγανάκι… Ένας αγαπημένος μεζές… Μια απλή και γρήγορη συνταγή (από εδώ) όπου συνδυασμός της γαρίδας με φέτα και σάλτσα ντομάτας, που μια μεγάλη ελληνική γαστρονομική εφεύρεση, μαζί με πράσο που μας δίνει τη γλυκύτητά του και ο κόλιανδρος, που δίνει μια εξισορροπιστική ένταση στο συνδυασμό με την καυτερή πιπεριά κάνει αυτό το πιάτο μια ακαταμάχητη γευστική πανδαισία.

Υλικά συνταγής

18 μεγάλες γαρίδες, κατά προτίμηση φρέσκιες

1 κουτί ντοματάκια κονκασέ (400 γρ.)

8 ντοματίνια πομοντόρια κομμένα στη μέση (προαιρετικά)

1 λεπτό πράσο κομμένο σε ροδέλες

2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες

1 πιπεριά Φλωρίνης (ή προαιρετικά πράσινη πιπεριά) κομμένη σε ροδέλες

1 φρέσκια καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη, με τα σπόρια της (ή ½ κ.γ. μπούκοβο)

2 κ.σ. κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο

Διαφήμιση

150 γρ. φέτα κομμένη σε μικρά τετράγωνα 2×2 εκ.

100 ml λευκό κρασί

2 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Ξεκινάτε καθαρίζοντας τις γαρίδες ως εξής: Κρατάτε κάθε γαρίδα στο ένα χέρι, κάνετε με μυτερό, κοφτερό μαχαίρι μια σχισμή στο κέλυφος στη πλευρά της κοιλιάς, από την ουρά μέχρι το κεφάλι και βγάζετε ενιαίο το κέλυφος του σώματος, αφήνοντας το κεφάλι. Μετά, αφαιρείτε το μαύρο εντεράκι, χαράζοντάς το με ένα κοφτερό μαχαιράκι και το βγάζετε με το χέρι κάτω από τη βρύση ή με μια οδοντογλυφίδα.

Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι, σοτάρετε το κρεμμυδάκια, το πράσο, τη πιπεριά Φλωρίνης και τη καυτερή πιπεριά με το λάδι σε μέτρια φωτιά για 3-4 λ. Προσθέτετε τη ψιλοκομμένη ντομάτα και τα πομοντόρια και αφού πάρουν βράση για 2-3 λ, ρίχνετε το κρασί, αλάτι πιπέρι και το μισό κόλιανδρο.

Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 7-10 μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο υγρό. Ρίχνετε τη φέτα και μαγειρεύετε άλλα 4 λ μέχρι να αρχίσει να λιώνει η φέτα. Βάζετε τις γαρίδες και τις αφήνετε να ψηθούν κατά μέγιστο 2 λ από τη μία πλευρά, τις γυρνάτε με λαβίδα και ψήνετε άλλα 2 λ από την άλλη. (Προσοχή, όχι παραπάνω γιατί οι γαρίδες θα σκληρύνουν και θα χάσουν τη φρεσκάδα τους).

Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο, κλείνετε τη φωτιά. Αφήνετε το σαγανάκι για 1-2 λ να δέσει και το σερβίρετε ζεστό, προσθέτοντας κατά βούληση φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Απολαύστε το καλύτερο σαγανάκι που έχετε φάει ποτέ.

Πηγή

Διαφήμιση

logo