ΥΓΕΙΑ

ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΑ αμέσως – Βρίσκεται σχεδόν σε κάθε σπίτι και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα παιδιά

ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΑ αμέσως – Βρίσκεται σχεδόν σε κάθε σπίτι και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα παιδιά

Τα μωρομάντηλα υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι με μικρά παιδιά, καθώς είναι βολικά στο καθάρισμα, όταν λερώνονται. Αλλά όπως φαίνεται ίσως τελικά αυτό το προϊόν να μην είναι η πιο ασφαλής επιλογή για το παιδί σας, και μπορεί να προκαλεί κακό στο παιδικό δέρμα.

Σε μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε από την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής, οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ. Mary Wu Chang της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, ανακάλυψαν ότι μια συγκεκριμένη μάρκα μωρομάντηλων μπορεί να προκαλεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε παιδιά.

Η αμφιλεγόμενη μάρκα ανήκει στην κατασκευάστρια εταιρεία Kimberly-Clark. Το συστατικό που προκαλεί τα εξανθήματα αποκαλείται μεθυλισοθειαζολινόνη, που χρησιμοποιείται ως συντηρητικό στα μαντηλάκια.

Το πρώτο περιστατικό ήταν αυτό ενός 8χρονου κοριτσιού που είχε παρουσιάσει ένα πολύ έντονο και επιθετικό εξάνθημα γύρω από το στόμα του και στους γλουτούς του. Αρχικά, είχε πάρει αγωγή με αντιβιοτικά και στεροειδή. Κάθε φορά που λάμβανε την θεραπεία, υπήρχε βελτίωση, όμως μετά από λίγο διάστημα το εξάνθημα παρουσιαζόταν ξανά.

Η καθηγήτρια άρχισε να ερευνά το ιατρικό ιστορικό της μικρής, αναζητώντας τυχόν αλλεργίες. Την παραξένεψε ιδιαίτερα τα σημεία όπου είχε εμφανιστεί το εξάνθημα στο στόμα και τους γλουτούς του κοριτσιού. Για αυτό και ρώτησε την μητέρα της, τι χρησιμοποιούσε για να καθαρίζει την επιδερμίδα του παιδιού της.

Διαφήμιση

Η μητέρα του είπε ότι χρησιμοποιεί μωρομάντηλα για την τοπική καθαριότητα του παιδιού της. Κατόπιν, η καθηγήτρια θυμήθηκε την πρόσφατη περίπτωση ενός Βιετναμέζου, ο οποίος είχε παρουσιάσει δερματική αντίδραση στο χημικό συντηρητικό μεθυλοϊσοθειαζολινόνης (ΜΙ), το οποίο περιέχεται και στα μωρομάντηλα, αλλά και σε άλλα προϊόντα καθαρισμού.

Η καθηγήτρια εξέτασε το μικρό κορίτσι για αλλεργία στην συγκεκριμένη ουσία και το τεστ βγήκε θετικό. Όταν η μητέρα του κοριτσιού σταμάτησε να χρησιμοποιεί μωρομάντηλα, το εξάνθημα σταδιακά εξαφανίστηκε!

Μέσα στους επόμενους 22 μήνες, 5 ακόμα παιδιά προσήλθαν στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου με παρόμοια εξανθήματα, τα οποία επίσης εξαλείφθηκαν όταν οι γονείς τους διέκοψαν την χρήση μωρομάντηλων.

Ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας μωρομάντηλων δήλωσε για τα περιστατικά: “Ενώ τα προϊόντα μας παραμένουν ασφαλή για χρήση, αναγνωρίζουμε ότι οι πρόσφατες μελέτες δημιουργούν ανησυχίες για τη χρήση της μεθυλοϊσοθειαζολινόνης ως συντηρητικού συστατικού. Αξιολογούμε άλλους εναλλακτικούς τρόπους τα τελευταία χρόνια, και σας επιβεβαιώνουμε ότι η εταιρεία Kimberly-Clark θα λανσάρει νέα μωρομάντηλα που δε θα περιέχουν καθόλου μεθυλοϊσοθειαζολινόνη στις αγορές της Αμερικής, του Καναδά, της Ευρώπης και αλλού.”

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μπορεί να υπάρχουν άλλα αλλεργιογόνα στα μωρομάντηλα, εκτός από τη μεθυλοϊσοθειαζολινόνη, και απαιτείται επιπλέον έρευνα. Αν το παιδί σας εμφανίσει κάποια αλλεργική αντίδραση σε κάποιο προϊόν, σταματήστε αμέσως τη χρήση του και επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Πηγή

Διαφήμιση
TAGS:
#αλλεργία
#αλλεργίες
#αποτελεσματική δίαιτα
#βιολογικά προιόντα
#γονείς
#δέρμα
#δίαιτα διατροφή
#εξάνθημα
#επιδερμίδα
#ερευνητές
#Ευρώπης
#θεραπεία
#καθαριότητα
#Καναδά
#μελέτη
#μητέρα
#μωρομάντηλα
#παιδί
#παιδιά
#παιδιού
#προβλήματα
#προϊόντα
#προϊόντα καθαρισμού