share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Παστίτσιο νόστιμο και εύκολο

Παστίτσιο νόστιμο και εύκολο

Παστίτσιο… ο βασιλιάς των ψημένων ζυμαρικών. Ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της ελληνικής κουζίνας με μοναδική γεύση, ένα παραδοσιακό και λαχταριστό φαγητό που συνδέεται απόλυτα με τη γεύση της μνήμης μας από τα παιδικά μας χρόνια. Εδώ σας δίνουμε ακόμα μια συνταγή (βασική ιδέα προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα νόστιμο και εύκολο στη παρασκευή του παστίτσιο που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε.

Υλικά συνταγής

Για το ζυμαρικό

1/2 κιλό μακαρόνια Νο. 2

1½ κ.σ. αλάτι

5-6 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για λάδωμα ταψιού

2 αυγά χτυπημένα

150 γρ. φέτα θρυμματισμένη (προαιρετικά)

Για τη σάλτσα κιμά

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς

5 φλ. τσαγιού ζεστό νερό ή ζωμό κότας

2 κ.σ. πελτές ντομάτας

1 κουτί ντοματάκια κονκασέ [*]

1 κ.γ. κανέλα και γαρίφαλο σε σκόνη

1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ [**]

4 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο πλήρες

Διαφήμιση

1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών

1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κρόκους αυγών

αλάτι

2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο

λίγη τριμμένη παρμεζάνα, λίγο μοσχοκάρυδο και μαύρο πιπέρι για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

Για το ζυμαρικό: Βράζετε σε υψηλή θερμοκρασία, τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο κοχλαστό νερό, 2 λ λιγότερο από το χρόνο που αναφέρεται στη συσκευασία, για να βγουν “αλ τέντε” εφ όσον θα ψηθούν και άλλο στο φούρνο.

Τα στραγγίζετε καλά και ταα ρίχνετε σε ένα λαδωμένο ταψί με διάμετρο βάσης 40×30 εκ. περίπου. Τα ραντίζετε με τις 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο, προσθέτετε τα 2 χτυπημένα αυγά, ανακατεύετε, ρίχνετε (προαιρετικά) και τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύετε πολύ καλά. Τα αφήνετε στην άκρη.

Για τη σάλτσα κιμά: Παράλληλα με τα μακαρόνια φτιάχνετε τη σάλτσα κιμά. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτετε το κιμά και τον σοτάρετε, σπάζοντάς τον με κουτάλα, για 4-5 λ ή μέχρι να ψηθεί και αλλάξει χρώμα.

Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια, ρίχνετε στο κιμά τα 5 φλ. ζεστό νερό ή ζωμό κότας και σιγοβράζετε με ξεσκέπαστο το τηγάνι μέχρι να σωθούν τα μισά υγρά. Μετά προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, το κανελογαρίφαλο, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 30 λ περίπου ή μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, το αφήνετε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του κιμά μέχρι να φτιάξετε τη μπεσαμέλ και προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190 βαθμούς.

Για τη μπεσαμέλ: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα, τη κρέμα γάλακτος, τους κρόκους αυγών χτυπημένους και το αλεύρι κοσκινισμένο και τα ανακατεύετε καλά με σύρμα να διαλυθεί πλήρως και ενσωματωθεί το αλεύρι.

Βάζετε τη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και ανακατεύετε το μείγμα διαρκώς με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρετε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά, ρίχνετε αλάτι και 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Την αφήνετε στην άκρη για 5 λ περίπου να πέσει λίγο η θερμοκρασία της.

Για τη συναρμολόγηση: Στρώνετε ισομερώς τη σάλτσα κιμά πάνω στα μακαρόνια και ισιώνετε την επιφάνειά του. Πάνω από το κιμά ρίχνετε τη μπεσαμέλ, την απλώνετε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και από πάνω πασπαλίζετε λίγη τριμμένη παρμεζάνα, μοσχοκάρυδο και μαύρο πιπέρι.

Ψήνετε το παστίτσιο σας στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λ περίπου ή μέχρι η κρούστα της μπεσαμέλ να πάρει μελί χρώμα. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται απολύτως από το φούρνο σας. Αν πάρει γρήγορα χρώμα η μπεσαμέλ τη σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο φροντίζοντας να μην ακουμπά το αλουμινόχαρτο πάνω στη μπεσαμέλ.

Βγάζετε το παστίτσιο σας από το φούρνο, το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λ να “σταθεί” και σταθεροποιηθεί η μπεσαμέλ και να μπορέσετε να το κόψετε εύκολα σε κομμάτια. Το παστίτσιο διατηρείται στο ψυγεία έως και 5 ημέρες. Επίσης μπορείτε να το διατηρήσετε στη κατάψυξη κομμένο σε κομμάτια μέχρι να το χρειαστείτε.

[*] Αν θέλετε πιο ελαφριά τη σάλτσα κιμά μπορείτε να παραλείψετε τα ντοματάκια κονκασέ και να βάλετε μόνο το πελτέ ντομάτας.

[**] Οι ποσότητες της μπεσαμέλ αφορούν μια στρώση μετρίου πάχους. Αν θέλετε πιο χοντρή στρώση μπεσαμέλ διπλασιάστε τη ποσότητα.

Πηγή

Διαφήμιση

logo