share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Παστίτσιο με πέννες και μπολονέζ μανιταριών

Παστίτσιο με πέννες και μπολονέζ μανιταριών

Ένα πεντανόστιμο παστίτσιο με μπολονέζ μανιταριών που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση του. Μια συνταγή που προτείνουμε να δοκιμάσετε και να είστε σίγουροι ότι θα αποζημιώσει για το κόπο σας εσάς και όσους το δοκιμάσουν με τη γευστική του τελειότητα.

Υλικά συνταγής

Για το ζυμαρικό

500 γρ. πέννες λευκές ή ολικής άλεσης

250 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

Για τη μπολονέζ μανιταριών

500 γρ. φρέσκα μανιτάρια ανάμεικτα, της αρεσκείας μας (λευκά, πορτομπέλο, πλευρώτους, ό,τι θέλουμε), χωρίς κοτσάνια, σε φετάκια

15 γρ. μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα (στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ

2 μέτρια καρότα, κομμένα σε κυβάκια

2 κ.σ. ντοματοπελτέ

3 φέτες μπέικον, κομμένες σε καρέ

1 κ.γ. ρίγανη ξερή, τριμμένη

2 κ.γ. εστραγκόν, ξερό τριμμένο

1/3 ματσάκι μαϊντανού, μόνο τα φύλλα του, ψιλοκομμένα

1/2 λεμονιού το ξύσμα

200 ml ζωμός κότας

70 ml λευκό ξηρό κρασί

80 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το λάδωμα του ταψιού

Διαφήμιση

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

100 γρ. βούτυρο αγελάδος

80 γρ. αλεύρι λευκό

4 κ.σ. λάδι τρούφας (ή εναλλακτικά 1/2 κ.σ. μοσχοκάρυδο τριμμένο + 2 κ.γ. εστραγκόν ξερό με άλλο όμως γευστικό αποτέλεσμα)

1 λίτρο γάλα πλήρες φρέσκο, χλιαρό

2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Για το ζυμαρικό: Βράζετε τις πέννες σε μπόλικο, αλατισμένο κοχλαστό νερό, αλ τέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζετε. Παράλληλα μουλιάζετε τα πορτσίνι σε 250 ml χλιαρό νερό για 20 λ. Τα στραγγίζουμε και κρατάτε στην άκρη και το νερό του μουλιάσματος.

Για τη μπολονέζ μανιταριών: Όση ώρα βράζετε τις πέννες, σε άλλη φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε το κρεμμύδι με το καρότο για περίπου 10 λ ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Δυναμώνετε τη φωτιά, ρίχνετε το μπέικον και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λ ή μέχρι να γίνει τραγανό.

Μετά προσθέτετε όλα τα μανιτάρια και το σκόρδο και σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 8 λ ή μέχρι να ροδίσουν. Σβήνετε με το κρασί, το αφήνετε για 2-3 λ να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνετε το ζωμό κότας, το νερό όπου μουλιάσατε τα μανιτάρια και τον πελτέ και ανακατεύετε να αναμειχθούν.

Αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε για περίπου 20 λ ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στη συνέχεια προσθέτετε τη ρίγανη, το εστραγκόν, το μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύετε απαλά και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτετε στη κατσαρόλα τις στραγγισμένες πέννες και τη μισή ποσότητα τυριού και ανακατεύετε απαλά να αναμειχθούν.

Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180° βαθμούς στον αέρα και λαδώνετε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο βάσης 32 εκ.

Για τη μπεσαμέλ: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο με το αλεύρι και τα ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να σχηματίσει με το αλεύρι μια σφιχτή κρέμα.

Ρίχνετε το γάλα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζετε το διαρκές ανακάτεμα με το σύρμα για περίπου 4-5 λ ή μέχρι να αναμειχθούν και να δέσει η σάλτσα. Προσθέτετε τα αυγά, ανακατεύοντας πολύ έντονα, ώστε να αναμειχθούν με την υπόλοιπη σάλτσα και αμέσως αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.

Προσθέτετε το λάδι τρούφας (ή το μοσχοκάρυδο με το εστραγκόν) και το υπόλοιπο τυρί και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Ρίχνετε 1 μεγάλη κουτάλα της σούπας από τη μπεσαμέλ μέσα στη κατσαρόλα με το μείγμα ζυμαρικών και τα ανακατεύετε να αναμειχθούν.

Για τη συναρμολόγηση και το ψήσιμο: Αδειάζετε το μείγμα της κατσαρόλας στο ταψί και το στρώνετε ομοιόμορφα. Απλώνετε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ φροντίζοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα. Ψήνετε το παστίτσιο σας για περίπου 30-35 λ ή μέχρι να ροδίσει. Το ξεφουρνίζετε, το αφήνετε 10 λ να “σταθεί» και το σερβίρετε.

Πηγή

Πηγή

Διαφήμιση

logo