share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Παστίτσιο με λαζάνια κοτόπουλο και λαχανικά

Παστίτσιο με λαζάνια κοτόπουλο και λαχανικά

Παστίτσιο… ένα πεντανόστιμο φαγητό, ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελληνική κουζίνα για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή σε μια λαχταριστή παραλλαγή για ένα ιδιαίτερο παστίτσιο με λαζάνια, κοτόπουλο και λαχανικά που σίγουρα πρέπει να το δοκιμάσετε!

Υλικά συνταγής

1 πακέτο λαζάνια πλατιά

700 γρ. κοτόπουλο στήθος φιλέτο

500 γρ. κολοκυθάκια, κομμένα σε κυβάκια

2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε κυβάκια

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο

1 ντομάτα ξεφλουδισμένη, κομμένη σε κυβάκια

2 καρότα μέτρια, κομμένα σε κυβάκια

1 φλ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

αλάτι πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:

½ λίτρο γάλα

Διαφήμιση

½ λίτρο ζωμό κότας από 1 κύβο

1 φλ. τσαγιού κρασί

4 κ.σ. βούτυρο

7 κ.σ. αλεύρι

3 αυγά

1 φλ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα ήπιας γεύσης (όπως Νάξου ή άλλη επιλογής σας)

Εκτέλεση συνταγής

Ζητάτε στο χασάπη σας ή κόβετε το κοτόπουλο σε μικρούς κύβους και τους αλατοπιπερώνετε. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε πολύ καλά το μισό ελαιόλαδο, ρίχνετε το κοτόπουλο και το σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσουν τα κυβάκια απ” όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε από τη κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, τα μεταφέρετε σε μπολ και τα αφήνετε στη άκρη.

Προσθέτετε στη κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και τα καρότα και τα σοτάρετε για 2 λ. Προσθέτετε τα κυβάκια των κολοκυθιών και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να στεγνώσουν τα λαχανικά από τα υγρά τους.

Ξαναβάζετε στη κατσαρόλα το κοτόπουλο, ανακατεύετε για ½ λ περίπου να ζεσταθεί και μετά ρίχνετε τη ντομάτα, το μαϊντανό και το βασιλικό, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και μετά από λίγο σβήνετε με το κρασί. Σκεπάζετε το φαγητό και το αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.

Για τη μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρολίτσα λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε διαρκώς με σύρμα μέχρι να έχετε μια “πάστα” την οποία “ψήνετε” για λίγο ανακατεύοντας. Ρίχνετε το ζωμό, το κρασί και το γάλα μαζί και ανακατεύετε ζωηρά, για να μη σας σβολιάσει η κρέμα, μέχρι να πήξει η κρέμα και πάρει βράση.

Μόλις πάρει βράση αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τα αυγά 1 τη φορά, ανακατεύοντας γρήγορα και ζωηρά μετά από κάθε προσθήκη. Αναμιγνύετε και το τριμμένο τυρί, αφού κρατήσετε λίγο στην άκρη, δοκιμάζετε τη γεύση και προσθέτετε αλατοπίπερο. Ανακατεύετε και αφήνετε τη κρέμα στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.

Για τη συναρμολόγηση: Παίρνετε ένα πυρέξ με διάσταση βάσης 25×35εκ., απλώνετε στη βάση του 3-4 κ.σ. μπεσαμέλ και από πάνω τοποθετείτε μια πρώτη στρώση λαζάνια. Ρίχνετε 1½ φλ. τσαγιού από τη μπεσαμέλ στο μείγμα του κοτόπουλου, ανακατεύετε καλά και στρώνετε το μισό μείγμα πάνω από τα λαζάνια.

Κάνετε μια δεύτερη στρώση με λαζάνια και απλώνετε πάνω τους το υπόλοιπο μείγμα κοτόπουλου. Σκεπάζετε με μια στρώση λαζάνια ακόμα και στρώνετε ισομερώς από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

Ισιώνετε την επιφάνειά της μπεσαμέλ, τη πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί που κρατήσατε στην άκρη και ψήνετε το παστίτσιο σας σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια και κάνει μια ωραία κρούστα. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς και μετά τα κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Πηγή

Πηγή

Διαφήμιση

logo