Η χώνεψη είναι μία ενεργειακά δαπανηρή λειτουργία του σώματός μας. Όταν χωνεύεις, πολλές άλλες λειτουργίες μπαίνουν στην αναμονή, το μυαλό θολώνει και είναι δυσκολότερο να συγκεντρωθείς.
Αν φας βαριά φαγητά σε τεράστιες μερίδες και κάνεις κακούς συνδυασμούς με πολλά μαγειρεμένα λιπαρά, την ώρα που χωνεύεις θα είσαι “Knock out». Αν το γεύμα σου δεν περιέχει σημαντική ποσότητα ωμών, ακατέργαστων τροφών, τότε η διαδικασία της χώνεψης γίνεται αρκετά δύσκολη υπόθεση για το σώμα.
Η διεργασία της χώνεψης έχει προτεραιότητα στο θέμα της ενέργειας. Αν φανταστείς πως η ενέργειά σου είναι ένας τραπεζικός λογαριασμός, ο εκπρόσωπος της χώνεψης μπαίνει στην τράπεζα και παίρνει όση ενέργεια υπάρχει διαθέσιμη. Αν ο λογαριασμός δεν έχει μέσα πολύ ενέργεια, όλη θα πάει στην χώνεψη και οι άλλες σωματικές, νοητικές και ψυχικές διαδικασίες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η χώνεψη.
Όταν δεν χωνεύεις σωστά δαπανάς περισσότερη ενέργεια από ότι λαμβάνεις. Αν φας ένα γεύμα που χωνεύεται δύσκολα, ο οργανισμός σου αναγκάζεται να αναβάλει άλλες διεργασίες και να επικεντρωθεί στην χώνεψη η ενέργεια δεν χρησιμοποιείται παραγωγικά και οικονομικά. Για αυτό όταν χωνεύεις βαριά δεν έχεις όρεξη για τίποτα και πολλές φορές θες να κοιμηθείς.
Οι αθλητές δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν χωνεύουν για αυτό και τρώνε τουλάχιστον 4 με 5 ώρες πριν τον αγώνα. Εκτός όμως από το σώμα, την ώρα της χώνεψης δεν λειτουργεί καλά ούτε το μυαλό, αφού όλο το αίμα και το οξυγόνο πάει στο στομάχι. Αν προσπαθήσεις να διαβάσεις μετά το μετά από ένα βαρύ γεύμα είναι σίγουρο ότι θα δυσκολευτείς να κρατήσεις ανοιχτά τα μάτια σου.
Συνεπώς, όταν κάποιος τρώει ελαφριά έχει περισσότερη ενέργεια επειδή χωνεύει πιο αποδοτικά. Στόχος είναι να μπορούμε να παίρνουμε όσο το δυνατό περισσότερη ενέργεια και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τρώγοντας όσο το δυνατό πιο ελαφριά. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με τροφές που έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών ανά θερμίδα.
Μερικές από τις πιο σημαντικές αιτίες που δυσκολεύουν τη χώνεψη είναι συνήθως η μεγάλη ποσότητα, οι κακοί συνδυασμοί, το παγωμένο νερό ή ποτό μαζί με το φαγητό, τα πολλά μαγειρεμένα λιπαρά, το γρήγορο φαγητό που καταπίνουμε χωρίς καλό μάσημα, η διακοπή της χώνεψης με σνακ, τα μεγάλα επιδόρπια, τα χημικά στα τρόφιμα και η απουσία θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ένζυμα από το γεύμα.
Ο δεκάλογος της έξυπνης χώνεψης
Η παραπάνω λίστα με τα κοινά χωνευτικά λάθη μας βοηθάει να συντάξουμε τον δεκάλογο της έξυπνης χώνεψης που θα σου υπενθυμίζει τι να κάνεις για να απολαμβάνεις μία τέλεια χώνεψη!
Τρώγε με μέτρο και σταμάτα πριν γεμίσει το στομάχι.
Τρώγε απλά και κάνε σωστούς συνδυασμούς.
Απόφυγε τα ζωικά και μαγειρεμένα φυτικά λιπαρά.
Μην πίνεις κρύα υγρά με το φαγητό.
Τρώγε ήρεμα, λιτά, ξεκούραστα και αργά, μασώντας καλά το φαγητό.
Απόφυγε ή περιόρισε δύσπεπτες τροφές.
Απόφυγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Τρώγε ωμή σαλάτα με κάθε γεύμα και λαχανικά. Αν όμως σε φουσκώνουν φάε λαχανικά με μέτρο.
Πες όχι στο επιδόρπιο ή περιόρισε το σε μία μπουκιά. Λίγο και καλό!
Και να θυμάσαι… Δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο από την καλή χώνεψη και την ευεξία!
Αν σου άρεσε αυτό που διάβασες, κάνε LIKE τη σελίδα και γράψου στο Newsletter για να λαμβάνεις κι άλλες συμβουλές.
Μην ξεχάσεις να αφήσεις σχόλιο, να κάνεις LIKE και να γραφτείς στο Newsletter για να τα λέμε.