Μια βελούδινη, ανάλαφρη και δροσερή πανακότα με σάλτσα βερίκοκο. Μια συνταγή για να απολαύσετε ένα τέλειο γλύκισμα με σάλτσα βερίκοκο της μέρες του καλοκαιριού ή με μαρμελάδα επιλογής σας, όπως πορτοκάλι με φρέσκες φέτες πορτοκαλιού, ή γλυκό κουταλιού όλες τις εποχές του χρόνου.
Υλικά συνταγής
Για τη κρέμα
1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
500 ml κρέμα γάλακτος
100 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
2 βανιλίνες
40 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
Για τη σάλτσα βερίκοκου
10 ώριμα βερίκοκα, χωρίς τα κουκούτσια, κομμένα σε μικρά κομματάκια
150 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
Εκτέλεση συνταγής
Για τη κρέμα: Μουλιάζετε τη ζελατίνη για 20 λ σε ένα μπολ με αρκετό κρύο νερό. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, το γάλα μαζί με τη κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια, ανακατεύοντας συχνά για 8-10 λ ή μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να πάρουν μια βράση.
Την αποσύρετε από τη φωτιά, στύβετε καλά με τα χέρια σας τα φύλλα ζελατίνης την ρίχνετε στο μείγμα γάλακτος και ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Αφήνετε στην άκρη το μείγμα να κρυώσει.
Στη συνέχεια καλύπτετε με μεμβράνη μια παραλληλόγραμη φόρμα, αδειάζετε μέσα το μείγμα, το στρώνετε ομοιόμορφα και το βάζετε στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή μέχρι να πήξει καλά και σταθεροποιηθεί.
Για τη σάλτα βερίκοκου: Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε τα βερίκοκα, τις 2 κ.σ. χυμό λεμονιού και 100 ml νερό και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά για 10 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
Μετά προσθέτετε τη ζάχαρη και το δεντρολίβανο και συνεχίζετε το βράσιμο ανακατεύοντας για 1-2 λ ή μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη. Αποσύρετε τη σάλτσα σας από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
Για το σερβίρισμα: Όταν κρυώσει καλά και σταθεροποιηθεί πλήρως η πανακότα την ναποδογυρίζετε σε μια μακρόστενη πιατέλα, αφαιρείτε τη μεμβράνη, τη περιχύνετε με τη σάλτσα βερίκοκοκο και τη σερβίρετε.
Μια συνταγή της Άννας Ναθαηλίδου