Από τη δεκαετία του 1950, πλήθος ερευνών έχει επιβεβαιώσει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία του ανθρώπου, από την καρδιά μέχρι τον εγκέφαλο.
Η μεσογειακή διατροφή συστήνει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ελαιόλαδου, ψαριών και δημητριακών ολικής αλέσεως και τον περιορισμό του κόκκινου κρέατος και των επεξεργασμένων υδατανθράκων.
Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι το συγκεκριμένο διατροφικό σχήμα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παλινδρόμησης οξέων, καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία ασθενών με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση, στην οποία τα οξέα του στομάχου ανεβαίνουν μέσω του οισοφάγου στο λαιμό.
Μια ομάδα 85 ασθενών έλαβε θεραπεία με παραδοσιακά φάρμακα, ενώ μια άλλη ομάδα 99 ασθενών ακολούθησε μεσογειακή διατροφή και έπινε αλκαλικό νερό. Και οι δύο ομάδες απέφυγαν κοινές αιτίες παλινδρόμησης όπως ο καφές, τα λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα και το αλκοόλ.
Μετά από έξι εβδομάδες, η ομάδα που έπαιρνε φάρμακα παρουσίασε μείωση των συμπτωμάτων κατά 27%, ενώ όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είδαν μείωση των συμπτωμάτων κατά 40%.
“Οι ασθενείς με παλινδρομική νόσο θα ωφεληθούν από τη βελτίωση της διατροφής τους», υποστηρίζει ο συγγραφέας της μελέτης Craig Zalvan, επικεφαλής του τμήματος Ωτορινολαρυγγολογίας στο Ινστιτούτο Διαταραχών Φωνής και Κατάποσης στο νοσοκομείο Phelps και αναπληρωτής καθηγητής κλινικής Ωτορινολαρυγγολογίας στο New York Medical College.
“Μετά από περίπου έξι εβδομάδες, εάν αισθάνεστε καλύτερα, μπορείτε να αρχίσετε να πειραματίζεστε με την επανένταξη τροφών, όπως ο καφές ή η σοκολάτα, σε λογικές ποσότητες».
Τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα αυξάνουν την ποσότητα αμινοξέων στο στομάχι, οδηγώντας τελικά σε υψηλότερα επίπεδα ενός ενζύμου που ονομάζεται πεψίνη, το οποίο προκαλεί παλινδρόμηση οξέων.
Μια διατροφή που στηρίζεται κυρίως σε τροφές φυτικής προέλευσης έχει λιγότερα αμινοξέα, μειώνοντας τα επίπεδα πεψίνης. Το αλκαλικό νερό αντισταθμίζει τα οξέα, αφού η πεψίνη απενεργοποιείται σε περιβάλλον με χαμηλή οξύτητα.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Otalaryngology-Head & Neck Surgery.
Πηγή: prevention.com