Ανησυχία προκαλούν οι αυξητικές τάσεις παιδικής παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά το γεγονός ότι όλο και περισσότερα παιδιά έχουν μεγάλη ποσότητα κοιλιακού λίπους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το υπερβολικό λίπος προκαλεί αλλοιώσεις στο συκώτι των παιδιών και ευθύνεται για την εμφάνιση ασθενειών όπως λιπώδης ηπατίτιδα, κίρρωση ήπατος ακόμα και καρκίνο.
Μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του πανεπιστημίου στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών διαπίστωσε ότι το λιπώδες ήπαρ είναι χαρακτηριστικό στα παχύσαρκα παιδιά και μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, από την απλή στεάτωση (παρουσία υπερβολικού λίπους στα ηπατοκύτταρα) μέχρι τη φλεγμονώδη στεατοηπατίτιδα.
Η μελέτη έγινε σε δείγματα από νεκροψίες παιδιών και εφήβων, τα οποία είχαν φύγει από τη ζωή από διάφορες αιτίες, όπως ατυχήματα, δολοφονίες, αυτοκτονίες κ.λπ. Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 700 νεκροψίες παιδιών ηλικίας 2-19 ετών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα δείγματα έδειξαν ότι ένα 13% εξ αυτών είχε μη αλκοολικό λιπώδες ήπαρ.
Όπως παρατήρησαν, το λιπώδες ήπαρ είναι πιο συχνό φαινόμενο στα αγόρια και όχι στα κορίτσια, ενώ είχε μια συχνότητα 0,7% στα παιδιά 2-4 ετών και 17% στους εφήβους 15-19 ετών.
Το 81% των περιπτώσεων λιπώδους ήπατος ήταν, σύμφωνα με τους γιατρούς, παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά. Όπως ανέφεραν μάλιστα οι ερευνητές, στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι περίπου 30 εκατομμύρια ενήλικες και 1,6 εκατομμύρια παιδιά έχουν μη αλκοολικό λιπώδες ήπαρ. Από αυτό το ποσοστό, το 30% τουλάχιστον πάσχει από λιπώδη ηπατίτιδα.
Πρόκειται για μια ασθένεια προοδευτικού χαρακτήρα, που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ήπατος και σε ίνωση. Ωστόσο, όπως τόνισαν οι ερευνητές, σπάνια εμφανίζεται στην παιδική ηλικία λόγω της αργής της εξέλιξης.
Παρόλα αυτά όμως, λόγω της αύξησης των περιπτώσεων σήμερα, οι ανάγκες μεταμόσχευσης ήπατος σε νέους ανθρώπους έχει αυξηθεί πολύ.
Οι γιατροί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, καθώς η πάθηση του λιπώδους ήπατος είναι ασυμπτωματική μέχρι η νόσος να έχει εξελιχθεί σε σοβαρό βαθμό, οπότε και μπορεί να γίνει αντιληπτή από τις αυξημένες τρανσαμινάσες στο αίμα. Γι’ αυτό, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να προσέχουν τη διατροφή των παιδιών τους, καθώς και τυχόν πόνους των παιδιών στην περιοχή της κοιλιάς.