ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2018: Η πανανθρώπινη υγειονομική περίθαλψη στο επίκεντρο

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2018: Η πανανθρώπινη υγειονομική περίθαλψη στο επίκεντρο
Η 7η Απριλίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημιουργήθηκε επί της αρχής, ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να ικανοποιήσουν το δικαίωμά τους στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας.

Η “Υγεία για όλους” ήταν επομένως το καθοδηγητικό όραμα του ΠΟΥ για περισσότερες από επτά δεκαετίες. είναι επίσης η ώθηση πίσω από την τρέχουσα προσπάθεια του Οργανισμού να υποστηρίξει τις χώρες στην πορεία προς την “Παγκόσμια Κάλυψη Υγείας» (ΠΚΥ).

Η εμπειρία έχει απεικονίσει, επανειλημμένως, ότι η Παγκόσμια Κάλυψη Υγείας επιτυγχάνεται όταν η πολιτική βούληση είναι ισχυρή.

Έτσι, σε αυτή την 70ή επέτειο, ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν, όταν συμφώνησαν τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης το 2015 και να δεσμευτούν για συγκεκριμένα βήματα για την προώθηση της υγείας όλων των ανθρώπων. Αυτό σημαίνει να διασφαλιστεί ότι όλοι, παντού, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας χωρίς να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Διαφήμιση

Ο ΠΟΥ εστιάζει στην ΠΚΥ μέσω μιας σειράς εκδηλώσεων όλο το 2018, ξεκινώντας από σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, με παγκόσμιες και τοπικές συνομιλίες για τρόπους επίτευξης υγείας για όλους.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2018: Γιατί σημασία έχει η Παγκόσμια Κάλυψη Υγείας;

Οι χώρες που επενδύουν στην ΠΚΥ πραγματοποιούν μια σωστή επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιό τους. Τις τελευταίες δεκαετίες, η ΠΚΥ έχει αναδειχθεί ως βασική στρατηγική για την επίτευξη προόδου προς την κατεύθυνση άλλων στόχων για την υγεία και ευρύτερων αναπτυξιακών στόχων. Η πρόσβαση στην απαραίτητη ποιοτική υγειονομική περίθαλψη και οικονομική προστασία όχι μόνο ενισχύει την υγεία και το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων, αλλά προστατεύει και τις χώρες από τις επιδημίες, μειώνει τη φτώχεια και τον κίνδυνο της πείνας, δημιουργεί θέσεις εργασίας, οδηγεί στην οικονομική ανάπτυξη και ενισχύει την ισότητα των φύλων.

Βασικά μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2018

 • Η Παγκόσμια Κάλυψη Υγείας αφορά την εξασφάλιση ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, όπου και όποτε τις χρειάζονται, χωρίς να υφίστανται οικονομικές δυσκολίες.
 • Κανείς δεν θα πρέπει να καλείται να επιλέξει μεταξύ της καλής υγείας και άλλων αναγκών της ζωής.
 • Η ΠΚΥ είναι το κλειδί για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων και των εθνών.
 • Η ΠΚΥ είναι εφικτή. Ορισμένες χώρες έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Η πρόκληση είναι να διατηρηθεί η κάλυψη για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των ανθρώπων.
 • Όλες οι χώρες θα προσεγγίσουν την ΠΚΥ με διαφορετικό τρόπο: δεν υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος που ταιριάζει σε όλες τις χώρες. Αλλά κάθε χώρα οφείλει να κάνει κάτι για να προωθήσει την ΠΚΥ.
 • Παγκόσμια Κάλυψη Υγείας σημαίνει υγεία “για όλους”, χωρίς διακρίσεις, χωρίς να μένει κανένας πίσω. Όλοι, παντού, έχουν το δικαίωμα να επωφελούνται από τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται χωρίς να έχουν οικονομικά προβλήματα, όταν τις χρησιμοποιούν.

Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία και στοιχεία σχετικά με την κατάσταση του ΠΚΥ σήμερα:

 • Τουλάχιστον οι μισοί άνθρωποι στον πλανήτη σήμερα δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν βασικές υπηρεσίες υγείας.
 • Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αναγκάζονται να επιβιώσουν με μόλις 1,90$ ή λιγότερο ημερησίως, επειδή πρέπει να πληρώσουν για υπηρεσίες υγείας από τις δικές τους τσέπες.
 • Περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπανούν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών τους προϋπολογισμών για τα έξοδα υγείας για τον εαυτό τους, ένα άρρωστο παιδί, ή ένα άλλο μέλος της οικογένειας. Αυτά αποτελούν τις αποκαλούμενες και “καταστροφικές δαπάνες”.
 • Η εμφάνιση καταστροφικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Στις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και τμημάτων της Ασίας, οι οποίες έχουν επιτύχει υψηλά επίπεδα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που δαπανούν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους σε εξωφρενικές δαπάνες υγείας.
 1. http://www.who.int
 2. http://www.who.int
 3. http://www.who.int
Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#ανάπτυξη
#άνθρωποι
#Εργασίας
#Ευρώπης
#θέσεις εργασίας
#οικογένειας
#οικονομική
#παιδί
#πορεία
#προβλήματα
#πρόκληση
#υγεία
#Υγείας
#χώρα