ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Επταπλάσιος ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Επταπλάσιος ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου

Οι άνθρωποι που είναι κάτω των 50 ετών και πάσχουν από διαβήτη διατρέχουν επταπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης που παρουσίασαν τη μελέτη τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στην Καλιφόρνια.

Η δεκαετής μελέτη περιλάμβανε στοιχεία για όλους τους Δανούς 1-35 ετών, την περίοδο 2000-2009 και 36-49 ετών το διάστημα 2007-2009.

Από τους 14.000 και πλέον ανθρώπους που πέθαναν, το 5% είχε διαβήτη. Σχεδόν 500 είχαν τύπου 1 και άλλοι 200 πέθαναν από διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διαβήτη είχαν πενταπλάσιο ποσοστό θνησιμότητας από τα άτομα χωρίς διαβήτη.

Διαφήμιση

diabetes

Συγκεκριμένα, ο θάνατος από καρδιακή νόσο ήταν πέντε φορές υψηλότερος στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και 12πλάσιος στα άτομα με διαβήτη τύπου 1. Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι ο τύπου 1 εκδηλώνεται στην παιδική ηλικία, άρα οι ασθενείς ζουν περισσότερο διάστημα με τη νόσο.

Ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε μορφή καρδιακής νόσου είναι οκτώ φορές μεγαλύτερος συγκριτικά με τους μη πάσχοντες από διαβήτη, αποφαίνονται οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης

“Η διακύμανση του σακχάρου του αίματος, τα μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, που συνήθως συνυπάρχουν στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αυξάνουν τον κίνδυνο σκλήρυνσης των αρτηριών και στεφανιαίας νόσου. Αυτό εν τέλει αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ή καρδιακής ανεπάρκειας», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος προκαλείται από δυσλειτουργίες στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς και συχνά εκδηλώνεται χωρίς να έχουν προηγηθεί συμπτώματα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το “κλειδί» της πρόληψης βρίσκεται στην επιθετική αντιμετώπιση του διαβήτη, της χοληστερόλης και της υπέρτασης.

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#άνθρωποι
#αντιμετώπιση
#ερευνητές
#ηλικία
#θανάτου
#μελέτη
#ποσοστό
#σακχάρου