share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Ουροποιητικό: Ποιες είναι χειρότερες συνήθειες για την υγεία του

Ουροποιητικό: Ποιες είναι χειρότερες συνήθειες για την υγεία του

Το πολύ αλάτι, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και η κατάχρηση φαρμάκων είναι μερικές από τις κακές συνήθειες που αρρωσταίνουν το ουροποιητικό σύστημα.

Τα ενοχλήματα στο ουροποιητικό σύστημα αποτελούν έναν από τους συχνότερους λόγους επίσκεψης στον γιατρό.

Τέσσερις στις δέκα γυναίκες και πάνω από ένας στους δέκα άνδρες θα εκδηλώσουν ουρολοίμωξη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Επιπλέον, περισσότερο από το 12% των ενηλίκων (το 65% άνδρες) εκδηλώνουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους νεφρολιθίαση. Και χιλιάδες άνθρωποι πάσχουν από ποικίλου βαθμού νεφρική νόσο.

Η υγεία του ουροποιητικού όμως έχει ζωτική σημασία για την υγεία. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας δρ Ηρακλής Πούλιας, το ουροποιητικό διηθεί το αίμα απ’ όλο το σώμα και απομακρύνει τα άχρηστα υποπροϊόντα του μεταβολισμού και τις τοξίνες.

Το ουροποιητικό ρυθμίζει επίσης τον όγκο και την πίεση του αίματος. Είναι επίσης υπεύθυνο για τον έλεγχο των επιπέδων των ηλεκτρολυτών και των μεταβολιτών. Τέλος, το ουροποιητικό ρυθμίζει το pH του αίματος.

Οι βλάβες στα όργανά του (νεφροί, ουρητήρες, ουροδόχος κύστη, ουρήθρα) συχνά είναι μη αναστρέψιμες, επομένως έχει μεγάλη σημασία να το προσέχουμε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Να λοιπόν ποιες είναι οι χειρότερες συνήθειες που υπονομεύουν το ουροποιητικό και τις οποίες πρέπει να αποφεύγουμε, αν θέλουμε να είναι υγιές, κατά τον δρα Πούλια.

Πολλά αντιφλεγμονώδη

Η μακροχρόνια λήψη ορισμένων παυσίποντων φαρμάκων, ιδιαίτερα σε μεγάλες δόσεις, ασκεί επιβλαβείς επιδράσεις στους ιστούς και τις δομές των νεφρών.

Μάλιστα, ακόμα και μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά φάρμακα μπορεί να βλάψουν και να μειώσουν την παροχή αίματος στους νεφρούς.

Ο κύριος υπαίτιος είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Υπολογίζεται ότι το 1-3% των νέων κρουσμάτων χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας προκαλούνται από την κατάχρηση των αναλγητικών.

Γι’ αυτό το λόγο, να αποφεύγετε να παίρνετε τακτικά αντιφλεγμονώδη και να μην υπερβαίνετε ποτέ τη συνιστώμενη δόση.

Υπερβολικό αλάτι

Η πλούσια σε αλάτι διατροφή βλάπτει τους νεφρούς, επειδή οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Ο κίνδυνος αυτός, όμως, υπάρχει ακόμα κι αν κάποιος δεν βάζει πολύ αλάτι στο φαγητό του, αλλά καταναλώνει πολλά έτοιμα φαγητά. Έρευνες του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν δείξει ότι το 40% του άλατος που τρώμε προέρχεται από το ψωμί. Σημαντικές ποσότητες άλατος περιέχουν όλα τα τρόφιμα και κυρίως τα τυποποιημένα.

Προτιμότερο είναι να τρώτε κυρίως φαγητά που θα φτιάχνετε στο σπίτι, περιορίζοντας το αλάτι στο ελάχιστο κατά το μαγείρεμα και ενισχύοντας τη γεύση τους με μπαχαρικά και μυρωδικά.

Μεγάλη κατανάλωση τυποποιημένων τροφίμων

Εκτός από πολύ αλάτι (συχνά αναγράφεται στις συσκευασίες τους ως “νάτριο»), τα τυποποιημένα τρόφιμα συχνά περιέχουν και πολύ φώσφορο.

Ο φώσφορος είναι ένα ιχνοστοιχείο που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους νεφρούς και στα οστά. Προσπαθήστε λοιπόν να ακολουθείτε τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, που περιέχει λιγοστά έτοιμα τρόφιμα του εμπορίου.

Ελλιπής κατανάλωση νερού

Η επαρκής πρόσληψη νερού είναι απαραίτητη για να αποβάλλει αποτελεσματικά το ουροποιητικό τα περιττά προϊόντα του μεταβολισμού και τις τοξίνες.

Είναι επίσης ένας από τους καλύτερους τρόπους για την προστασία από τις ουρολοιμώξεις και από τις πέτρες στους νεφρούς ή στην κύστη. Φροντίστε λοιπόν να πίνετε καθημερινά μπόλικο νερό.

Διαφήμιση

Υπερκατανάλωση πρωτεϊνών

Οι ζωικές πρωτεΐνες παράγουν υψηλά επίπεδα οξέων στο αίμα τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για τους νεφρούς και να προκαλέσουν οξέωση. Η οξέωση είναι μία κατάσταση κατά την οποία οι νεφροί δεν μπορούν να απομακρύνουν τα οξέα αρκετά γρήγορα.

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση όλων των ιστών του σώματος. Η καθημερινή διατροφή, όμως, πρέπει να εξισορροπείται με φυτικής προελεύσεως τρόφιμα.

Πολλή ζάχαρη

Η πολλή ζάχαρη συμβάλλει στην παχυσαρκία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης και διαβήτη που αποτελούν την κύρια αιτία νεφρικής νόσου.

Να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες όλων των τροφίμων, γιατί πολλά είναι αυτά που περιέχουν “κρυφή» ζάχαρη.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται πολλά που θεωρούνται καθ’ όλα υγιεινά. Τέτοια τρόφιμα είναι τα δημητριακά πρωινού, το ψωμί και οι φρυγανιές ολικής άλεσης, τα γιαούρτια φρούτων, οι φρουτοχυμοί, οι σάλτσες για σαλάτες κ.λπ.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι μία από τις κύριες αιτίες των καρκίνων του ουροποιητικού. Υπολογίζεται ότι τα μισά κρούσματα καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε άνδρες και γυναίκες οφείλονται σε αυτό.

Το κάπνισμα διπλασιάζει επίσης την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του νεφρού και πιστεύεται ότι προκαλεί το 30% των κρουσμάτων στους άνδρες και το 25% στις γυναίκες.

Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ

Η τακτική υπερκατανάλωση αλκοόλ (πάνω από 4 ποτά την ημέρα) διπλασιάζει τον κίνδυνο χρόνιας νεφροπάθειας.

Αν μάλιστα το άτομο είναι ταυτοχρόνως καπνιστής, κινδυνεύει ακόμα περισσότερο: οι πιθανότητές του είναι πενταπλάσιες σε σύγκριση με άτομα που δεν πίνουν ούτε καπνίζουν.

Παχυσαρκία

Το περιττό βάρος αποτελεί καλά τεκμηριωμένο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του νεφρού.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν νεφροκυτταρικό καρκίνο (είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου).

Καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή σχετίζεται με την ανάπτυξη νεφροπάθειας και παχυσαρκίας που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του νεφρού.

Αντιθέτως, η συστηματική φυσική δραστηριότητα σχετίζεται με καλύτερη αρτηριακή πίεση και βελτιωμένο μεταβολισμό της γλυκόζης. Οι βελτιώσεις αυτές επιδρούν ευεργετικά στη νεφρική υγεία.

Συνεπώς είναι απολύτως απαραίτητο να έχετε καθημερινά τη μέγιστη δυνατή φυσική δραστηριότητα.

Πηγή

Διαφήμιση

logo