Το μάτωμα των ούλων δεν είναι σύμπτωμα που πρέπει να θεωρείται φυσιολογικό, καθώς αποτελεί ένδειξη ασθένειας των ούλων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα κ.α.), η οποία προκαλείται από τη συσσώρευση βακτηρίων και τον σχηματισμό οδοντικής πλάκας.
Οι παθήσεις των ούλων είναι επικίνδυνες, επειδή απειλούν τόσο τη στοματική υγεία (κίνδυνος απώλειας δοντιών) όσο και τη γενική υγεία (καρδιοπάθειες, φθορά στα αγγεία του εγκεφάλου, στεφανιαία νόσος, έμφραγμα του μυοκαρδίου κ.α.).
Δεν είναι λοιπόν το επιθετικό βούρτσισμα των δοντιών η μόνο αιτία που ματώνουν τα ούλα σας , αλλά μπορεί να συντρέχει κάποιος από τους παρακάτω λόγους:
Αραιό βούρτσισμα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκούν 24 ώρες προκειμένου τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στα ούλα και τα δόντια να δημιουργήσουν φλεγμονή, η οποία ευθύνεται για το μάτωμα των ούλων. Εάν έχει περάσει αυτό το διάστημα χωρίς βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος, είναι πιθανό να δείτε αίμα μόλις τα βουρτσίσετε. Εάν όμως βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε νήμα (πρωί και βράδυ) και τα ούλα σας συνεχίζουν να ματώνουν, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο.
Ορμονικές διαταραχές
Όταν τα επίπεδα των ορμονών δεν είναι σταθερά (π.χ. στην εφηβεία, στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, την περίοδο ή την εμμηνόπαυση), είστε πιο ευαίσθητες στην πλάκα, η οποία μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στα ούλα. Σε αυτές τις περιόδους πρέπει να είστε ιδιαίτερα επιμελείς με τη στοματική υγεία σας και να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα και οδοντικό νήμα πιο συχνά μέχρι να επανέλθουν οι ορμόνες σε φυσιολογικά επίπεδα.
Άγχος, λίγος ύπνος, κακή διατροφή
Οι ειδικοί παρατηρούν συχνά να ματώνουν τα ούλα μαθητών που δεν τρέφονται σωστά, κοιμούνται πολύ αργά το βράδυ και έχουν άγχος για τα μαθήματα, παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει τη φλεγμονή που προκαλούν τα βακτήρια του στόματος. Είναι απαραίτητο να ακολουθείτε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά μια ισορροπημένη διατροφή (πλούσια σε πρωτεΐνες, λαχανικά και βιταμίνες C και ) και να κοιμάστε επαρκώς.
Φάρμακα
Κάποια φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα για την υπέρταση, προκαλούν ξηροστομία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια του στόματος με αποτέλεσμα τα ούλα να ερεθίζονται, να πρήζονται και να ματώνουν. Συζητήστε το ενδεχόμενο αυτό με τον οδοντίατρο ή τον γιατρό σας.
Ασθένειες
Χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης ή ασθένειες όπως η λευχαιμία και το HIV, μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να οδηγήσουν σε πρήξιμο και μάτωμα των ούλων. Εάν παρατηρείτε αίμα στα ούλα για μεγάλο διάστημα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το ενδεχόμενο να πρέπει να υποβληθείτε σε τσεκ απ.
Πηγή: womenshealthmag.com