Πες μου με ποια μικρόβια ζεις για να σου πω ποιος είσαι!
Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως τα μικρόβια που ζουν μαζί μας στο σπίτι μαρτυρούν την ταυτότητά μας!
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “Proceedings of the Royal Society B» σε ένα νοικοκυριό ζουν χιλιάδες είδη από μικρόβια. “Μπορούμε, σε κάποιο βαθμό, να καταλάβουμε πού ζείτε -ή τουλάχιστον το κλίμα όπου ζείτε- και με ποιους μπορεί να συγκατοικείτε -συμπεριλαμβανομένων σκύλων και γάτων-, ισχυρίζεται ο Δρ. Νώε Φάιρερ, μικροβιακός περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Boulder του Κολοράντο και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Σε μήνυμά του στην αμερικανική Huffington Post τόνισε: “Μπορούμε γενικά, να καταλάβουμε σε τι πιθανά αλλεργιογόνα μπορεί να εκτεθεί κανείς μέσα στο σπίτι σας». Κι όλα αυτά υποστηρίζει πως γίνονται αντιληπτά μόνο από ένα δείγμα σκόνης του σπιτιού.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 1.200 νοικοκυριά στις ΗΠΑ, αναλύοντας δείγματα σκόνης από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των σπιτιών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, τα περισσότερα σπίτια περιείχαν περισσότερα από 5.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων και γύρω στα 2.000 είδη μυκήτων.
Ακούγεται τρομακτικό, όμως δεν χρειάζεται πανικός, αφού ο Φάιρερ, δήλωσε στους Los Angeles Times, ότι τα περισσότερα από αυτά τα “οικιακά» μικρόβια είναι εντελώς ακίνδυνα και μερικά μπορεί ακόμη και να είναι ευεργετικά. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν τους διαφορετικούς μύκητες και τα βακτήρια του κάθε σπιτιού. “Για τους μύκητες, η μεγαλύτερη επιρροή φαίνεται να είναι η τοποθεσία του σπιτιού», είπε ο Φάιρερ, ενώ για τα βακτήρια, τόνισε πως “φαίνεται να δημιουργούνται από τους ανθρώπους και τα ζώα που ζουν στο σπίτι».
Για παράδειγμα, τα βακτήρια που μπορεί να βρεθούν σε ένα σπίτι διαφέρουν ανάλογα με τον αριθμό των αντρών και των γυναικών που ζουν σ” αυτό, ενώ τα είδη των μυκήτων που κατοικούν μέσα και γύρω από το σπίτι θα διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία του. Υπάρχουν δηλαδή διαφορετικά είδη μυκήτων, σε ένα παραλιακό σπίτι, από ότι σ’ ένα σπίτι που βρίσκεται στο βουνό.
“Εάν θέλετε να αλλάξετε τον αέρα που αναπνέετε μέσα στο σπίτι σας, τότε θα πρέπει να είτε να φύγετε μακριά από αυτό, είτε να αλλάξετε τους ανθρώπους και τα ζώα που ζουν μέσα σ” αυτό», επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Άλμπερτ Μπάρμπεραν, μεταπτυχιακός ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην εξιχνίαση εγκλημάτων, καθώς και για την καλύτερη κατανόηση των μικροβίων.
“Κάθε μέρα, μας περιβάλλει ένα ευρύ φάσμα οργανισμών που δεν μπορούμε να δούμε», επισήμανε στο ίδιο δελτίο Τύπου ο δρ. Φάιρερ, προσθέτοντας: “Ζούμε σ’ έναν μικροβιακό ζωολογικό κήπο, και αυτή η μελέτη ήταν μία προσπάθεια να καταχωρήσει αυτήν την πολυμορφία».