Τα νεαρά άτομα που ζουν σε κοινωνικά και οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές και γειτονιές παρουσιάζουν πρόωρη εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τους ανθρώπους που ζουν σε καλύτερες γειτονιές.
Τα αποτελέσματα της πληθυσμιακής μελέτης κοόρτης δημοσιεύθηκαν στο Lancet Public Health.
Το κοινωνικό περιβάλλον έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Σε πολλές πόλεις υπάρχουν περιοχές στις οποίες είναι δύσκολο να τραφεί κανείς υγιεινά, επειδή τα σούπερ μάρκετ δεν μπορούν να προσφέρουν φρούτα και λαχανικά, όπου δεν υπάρχει χώρος πράσινου για να αθληθεί κανείς και όπου πολλοί άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε παράγοντες κινδύνου για την υγεία, όπως το κάπνισμα λόγω έλλειψης ενημέρωσης και που σπάνια εγκαταλείπουν τη γειτονιά τους λόγω έλλειψης χρημάτων.
Τις πιθανές συνέπειες δείχνει μια ανάλυση της “Μελέτης των νεαρών Φινλανδών», η οποία συνοδεύει 3.467 Φινλανδούς από την παιδική και την εφηβική ηλικία τους. Η μελέτη άρχισε το 1980, όταν οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 6 και 18 ετών. Έκτοτε, εξετάστηκαν οκτώ φορές, όπου εκτός από το εωρτηματολόγιο πραγματοποιήθηκαν και εξετάσεις αίματος, συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σε κοινωνικά και οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές, τα παιδιά και οι έφηβοι κατανάλωναν σημαντικά λιγότερα οπωροκηπευτικά, και αργότερα γίνονταν ολοένα και πιο συχνά καπνιστές. Αυτό οδήγησε σε υψηλότερα τριγλυκερίδια ήδη από την παιδική ηλικία. Ο δείκτης μάζας σώματος αυξήθηκε από την ηλικία περίπου των 20 ετών και η αρτηριακή πίεση από την ηλικία των 30 ετών, πολύ πιο έντονα από ότι στις πλουσιότερες περιοχές. Όσον αφορά τη χοληστερόλη δεν προέκυψαν διαφορές μεταξύ φτωχών και πλούσιων.
ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr , Lancet Public Health