share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Οι τροφές που κάνουν κακό στον θυρεοειδή

Οι τροφές που κάνουν κακό στον θυρεοειδή

Μια διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή.

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δίαιτα που να προτείνεται για τα άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς όπως ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός. Ωστόσο, ορισμένες τροφές μπορεί να εμποδίσουν τον μικρό αδένα σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού να παράγει τις απαραίτητες ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, τη θερμοκρασία του σώματος, τους παλμούς της καρδιάς και όχι μόνο.

Προϊόντα με γλουτένη: Τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, την αυτοάνοση πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη δυσανεξία στη γλουτένη, εμφανίζουν συχνότερα διαταραχές του θυρεοειδούς. Έτσι, η αποχή από την κατανάλωση της πρωτεΐνης που βρίσκεται στα προϊόντα από σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη μπορεί να προστατεύσει τον θυρεοειδή.

Σταυρανθή λαχανικά: Το μπρόκολο, το κέιλ, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι είναι μερικά από τα πιο υγιεινά λαχανικά και φημίζονται για την περιεκτικότητά τους σε πολύτιμες αντικαρκινικές ουσίες. Ωστόσο, περιέχουν επίσης γλυκοζινολικές ενώσεις, οι οποίες σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να εμποδίσουν την παραγωγή ορμονών από τον θυρεοειδή.

Διαφήμιση

Σόγια: Σε άτομα που δεν λαμβάνουν από τη διατροφή τους αρκετό ιώδιο η σόγια και τα προϊόντα της (όπως το τόφου) σε μεγάλες ποσότητες ενδέχεται να διαταράξουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Σόγια: Η σόγια μπορεί να μπλοκάρει την απορρόφηση θυρεοειδούς ορμόνης, ειδικά αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό. Καλύτερα θα ήταν να μην το παρακάνετε με προϊόντα σόγιας, και να προτιμάτε τόφου. Αποφύγετε τις σκόνες για shakes, όπως και το γάλα σόγιας.

Πηγή

Διαφήμιση

logo