Οι διάσημοι επηρεάζουν με τη στάση τους την κοινή γνώμη, στρέφοντας τον κόσμο σε συγκεκριμένα προϊόντα ή δημιουργώντας νέες μόδες στο ντύσιμο, στα μαλλιά και στη διατροφή.
Όσον αφορά το τελευταίο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τα μοντέλα, οι ηθοποιοί και οι τραγουδιστές δεν είναι γιατροί ούτε διατροφολόγοι, οπότε πρέπει να σκεφτόμαστε καλά –και φυσικά να ψάχνουμε πληροφορίες και να ρωτάμε τους ειδικούς– πριν ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.
Παρακάτω θα δείτε μερικούς από τους ισχυρισμούς διασήμων σχετικά με τα οφέλη συγκειμένων διατροφικών συνηθειών και φυσικά κατά πόσο ευσταθούν.
1. Γκουίνεθ Πάλτροου: κουρκουμάς
Λέγεται ότι η Γκουίνεθ Πάλτροου λατρεύει το “χρυσαφένιο» γάλα, ένα ρόφημα με βάση το γάλα (αμυγδάλου ή καρύδας) και τον κουρκουμά (κιτρινόριζα). Το “χρυσαφένιο» γάλα περιέχει επίσης λάδι καρύδας, μέλι, κανέλα, μαύρο πιπέρι και τζίντζερ. Δεν υπάρχουν (φυσικά) επιστημονικές μελέτες που να δείχνουν εάν το συγκεκριμένο ρόφημα έχει οφέλη, έχουμε όμως στη διάθεσή μας αρκετά και πειστικά στοιχεία για τα οφέλη του κουρκουμά. Το μυρωδάτο μπαχαρικό, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό στο μείγμα κάρι, έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ το ενεργό συστατικό του (η κουρκουμίνη) δρα ως αντιοξειδωτικό. Προσοχή όμως να μην το παρακάνετε! Σε μεγάλες ποσότητες, ο κουρκουμάς μπορεί να προκαλέσει στομαχόπονο, ενώ πρέπει να τον αποφεύγουν τα άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα, καθώς μπορεί να εμποδίσει την σωστή πήξη του αίματος.
2. Ζιζέλ Μπούντχεν: μελιτζάνα
Ο προσωπικός σεφ της Βραζιλιάνας καλλονής και του συζύγου της, Τομ Μπρέιντι, αποκάλυψε πριν από μερικούς μήνες ότι το ζευγάρι δεν καταναλώνει κανένα προϊόν από την οικογένεια των στρυχνοειδών, η οποία περιλαμβάνει τη μελιτζάνα, την πατάτα, την ντομάτα κ.α. Τα στρυχνοειδή περιέχουν αλκαλοειδή, σύνθετες χημικές ουσίες που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι προκαλούν φλεγμονές, επομένως σε μεγάλη ποσότητα ενδέχεται να επιδεινώσουν τον πόνο στις αρθρώσεις, πεπτικές ενοχλήσεις και ορισμένες χρόνιες παθήσεις. Δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμήρια που να υποστηρίζουν αυτή τη σχέση αλκαλοειδών και φλεγμονής. Παράλληλα η ποσότητα αλκαλοειδών στα εδώδιμα φυτικά προϊόντα είναι πολύ μικρή και μειώνεται ακόμη περισσότερο με το μαγείρεμα. Σε κάθε περίπτωση, εάν αντιμετωπίζετε κάποιο σοβαρό τραυματισμό ή έχετε διαγνωστεί με φλεγμονώδες νόσημα (π.χ. αρθρίτιδα) μπορείτε να δοκιμάσετε να βγάλετε από τη διατροφή σας τα στρυχνοειδή για έναν μήνα για να διαπιστώσετε αν θα υπάρξει βελτίωση. Σε περίπτωση που η κατάσταση παραμείνει η ίδια, συνεχίστε να καταναλώνετε τα προϊόντα αυτά, αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.
3. Φέργκι: μηλόξυδο
Τα σφηνάκια αφιλτράριστου μηλόξυδου είναι ένα από τα μυστικά της Φέργκι για επίπεδη κοιλιά! Τα επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη του μηλόξυδου είναι αρκετά και μεταξύ αυτών βρίσκεται η καλύτερη διαχείριση του σακχάρου και η απώλεια βάρους. Στο πλαίσιο μελέτης σε διαβητικούς ασθενείς, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Diabetes Care, διαπιστώθηκε ότι δύο κουταλιές αφιλτράριστου μηλόξυδου μαζί με ένα σνακ πριν τον ύπνο βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ σε μελέτη σε πειραματόζωα το οξεικό οξύ (βασικό συστατικό του μηλόξυδου) φάνηκε να εμποδίζει την αύξηση του σωματικού λίπους. Το μηλόξυδο είναι ευεργετικό, δεν πρέπει όμως ποτέ να καταναλώνεται σκέτο, καθώς μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών και να ερεθίσει τον οισοφάγο. Δοκιμάστε το διαλυμένο σε νερό μαζί με μέλι.
4. Ελ Μακφέρσον: αλκαλική δίαιτα
Αρκετές διάσημες κυρίες, μεταξύ αυτών η Ελ Μακφέρσον και η Βικτόρια Μπέκαμ, έχουν ταχθεί υπέρ της λεγόμενης αλκαλικής δίαιτας, η οποία θεωρείται ότι εξισορροπεί το pH στον οργανισμό. Στο πλαίσιο της αλκαλικής δίαιτας, τροφές που προωθούν τη συσσώρευση οξέων στο σώμα (όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα) αντικαθιστώνται με τροφές που κάνουν το pH στον οργανισμό πιο αλκαλικό (όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι). Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Diabetologia και η οποία βασίστηκε σε δείγμα άνω των 66.000 γυναικών, μια διατροφή που προωθεί τον σχηματισμό οξέων συνδέεται με 56% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2. Μια άλλη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι η αλκαλική δίαιτα συνδέεται με μεγαλύτερη διατήρηση μυϊκής μάζας με το πέρασμα των χρόνων. Η αλκαλική δίαιτα προωθεί σε γενικές γραμμές υγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως η μείωση στην πρόσληψη ζάχαρης, ζωικών πρωτεϊνών και αλατιού, καθώς και η αποχή από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ταυτόχρονα η στροφή προς τα φρέσκα φυτικά προϊόντα, οπότε μπορεί να θεωρηθεί ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο.
Πριν αποφασίσετε να ακολουθήσετε οποιαδήποτε διατροφική τάση, να συμβουλεύεστε γιατρό και/ή διατροφολόγο ώστε να αξιολογηθεί σωστά και αξιόπιστα κατά πόσο ταιριάζει στις ανάγκες του οργανισμού σας.
Πηγή: health.com