Την κανέλα την αναγνωρίζουμε από το σχήμα του ξύλου. Η κανέλα έχει μακριά και ντελικάτα ξυλαράκια με λεπτές στρώσεις που όταν τυλίγεται έχει συμπαγές σχήμα,σχεδόν σαν πούρο. Η κασσία έχει σκληρό φλοιό (ξυλαράκι), έχει τρύπα στη μέση όταν τυλίγεται και δε τρίβεται εύκολα. Σε αυτή την ανάρτηση θα μιλήσουμε για τις ιδιότητες της κανέλας και της κασσίας, όσον αφορά τον οργανισμό μας.
Κανέλα Κεϋλάνης
Ένα πολύτιμο μπαχαρικό, για τη κουζίνα και το φαρμακείο μας. Η τιμή της μπορεί να είναι 10 φορές υψηλότερη από τη κασσία. Χρώμα ανοικτό καφέ ή μπεζ. Λεπτή, σαν χαρτί, υφή με πολλές στρώσεις και συμπαγής όταν τυλίγεται. Εύθρυπτο, σπάζει εύκολα.Άρωμα λεπτό, γλυκό που θυμίζει ελαφρά γαρύφαλλο και βανίλια.
Κινέζικη Κασσία
Πολύ κοινό και φθηνό μπαχαρικό. Χρώμα σκούρο καστανοκόκκινο. Χοντρό κομμάτι ξύλου με λίγες στρώσεις όταν τυλίγεται και τρύπα στο κέντρο. Σκληρό, δύσκολο να τριφτεί και να σπάσει. Έντονο, οξύ, πικάντικο άρωμα.
Ιδιότητες
Η αυθεντική κανέλα έχει εκπληκτικές ιδιότητες για την υγεία μας, ειδικά για τους διαβητικούς, τους παχύσαρκους ή αυτούς που υποφέρουν από υψηλή χοληστερίνη. Είναι αντιμικροβιακή και παρεμποδίζει την ανάπτυξη σε μύκητες που είναι ανθεκτικοί σε φαρμακευτική αγωγή. Όταν προστίθεται στα τρόφιμα, σταματά την ανάπτυξη μικροβίων, είναι δηλαδή φυσικό συντηρητικό. Διατηρεί τα επίπεδα της χοληστερίνης χαμηλά, είναι φυσικό αντιπηκτικό και ανακουφίζει από τους πόνους της αρθρίτιδας, ιδίως όταν συνδυάζεται με μέλι. Διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης και την επακόλουθη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, δημιουργώντας ελπίδες για τη θεραπεία του διαβήτη. Επίσης φαίνεται οτί αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, κρατώντας μας σε εγρήγορση και ενισχύοντας τη μνήμη. Είναι εξαιρετική πηγή θρεπτικών στοιχείων, όπως μαγγάνιο, σίδηρο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Έρευνες είναι σε εξέλιξη σχετικά με τις πιθανές θεραπευτικές ιδιότητες που έχει έναντι της λευχαιμίας και του λεμφώματος.
Διαφορές κανέλας και κασσίας
Στο παρελθόν όταν οι άνθρωποι αναφέρονταν στην κανέλα, εννοούσαν τη Cinnamomum verum, δηλαδή “κανέλα η αληθινή”, που λεγόταν επίσης σιναμική ή σιναμό, και όχι στη κασσία. Η κανέλα Κεϋλάνης προέρχεται από το φυτό Cinnamomum zeylanicum που φύεται στη Sri Lanka. Η κασσία προέρχεται από το φυτό Cinnamomum cassia, είναι γνωστή ως κινέζικη κανέλα, είναι ποιοτικά κατώτερη από τη κανέλα και καλλιεργείται στη Κίνα και την Ινδονησία.
Παρόλο που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, έχουν πολλές διαφορές. Η κανέλα Κεϋλάνης είναι πολύ αρωματική, ευχάριστα πικάντικη και γλυκιά, το ξύλο της είναι ανοικτό καφέ, με λεπτά επιμέρους στρώματα. Η κασσία έχει παραπλήσια γεύση, μόνο που είναι πιο πικρή και πικάντικη, το ξύλο της είναι τραχύ, σκληρό, συμπαγές και πιο σκούρου χρώματος. Το άρωμα της αυθεντικής κανέλας είναι ήπιο, λιγότερο πικάντικο από τη feaux ξαδέρφη της και πλησιάζει τους τόνους της βανίλιας. Αν τη δοκιμάσετε, έχοντας σα βάση το έντονο άρωμα της κασσίας, μπορεί και να απογοητευθείτε.
Πηγή: www.oliviart-gr