Οι πιο ψυχροί μήνες του έτους χαρακτηρίζονται από λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία, μειωμένη παραγωγικότητα και αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας.
Δείτε τροφές και ποτά που πρέπει να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών για να αποφύγετε τις διατροφικές ελλείψεις και να απομακρύνετε τον κίνδυνο ασθενειών.
Λιπαρά ψάρια: Σύμφωνα με την Κλινική του Κλήβελαντ, ο τόνος και ο σολομός αποτελούν ιδανικές τροφές τον χειμώνα για να πάρετε μια καλή δόση βιταμίνης D. Κατά τους χειμερινούς μήνες, η έκθεση στον ήλιο είναι περιορισμένη γι’ αυτό είναι απαραίτητη η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες που ωφελούν τα οστά. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με μειωμένη ανάπτυξη, οστική αποδυνάμωση και κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.Κολοκύθα: Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σε σούπες, μαγειρευτά, ψωμιά και γλυκά. Παρά το μικρό θερμιδικό φορτίο της, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην αποφυγή της υπερφαγίας
Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Α και κάλιο.
Πράσινο τσάι: Αντί για ζεστή σοκολάτα, προτιμήστε ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού. Θα ενισχύσει την πρόσληψη βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, ενώ υπερτερεί έναντι των άλλων τύπων τσαγιού.
Λαχανάκια Βρυξελλών: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φολικό οξύ, βιταμίνες Κ, Α και C. Αν και η βιταμίνη C δεν μπορεί να σας προστατεύσει επαρκώς από κρυολογήματα, ενισχύει το ανοσοποιητικό, μειώνοντας τον κίνδυνο ιώσεων. Το μπρόκολο και το κουνουπίδι ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα λαχανάκια, είναι δηλαδή σταυρανθή λαχανικά, τα οποία έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.
Μανιτάρια: Έχουν αντι-ιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες που συμβάλλουν στην αποφυγή των λοιμώξεων. Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε σελήνιο, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, καθώς και νιασίνη, χαλκό και φωσφόρο. Επιπλέον, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνη C και σίδηρο.
onmed.gr