ΥΓΕΙΑ

Οι 4 καλύτερες στάσεις στον ύπνο αν έχετε πόνους στη μέση

Οι 4 καλύτερες στάσεις στον ύπνο αν έχετε πόνους στη μέση

Ο πόνος στη μέση είναι ένα από τα πιο συχνά ορθοπαιδικά προβλήματα και μπορεί να δυσκολέψει απλές καθημερινές δραστηριότητες ή να εμποδίσει τον καλό και ξεκούραστο ύπνο.

Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις που η κακή στάση ύπνου είναι αυτή που προκαλεί ή επιδεινώνει τον πόνο.

Ορισμένες στάσεις του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι δυνατό να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου στη μέση και φυσικά να εξασφαλίσουν έναν πιο άνετο ύπνο.

Για να υποχωρήσει ο πόνος πρέπει να μην ασκείται πίεση στον αυχένα, στα ισχία και στη μέση και παράλληλα η σπονδυλική στήλη να διατηρεί τη φυσική της καμπυλότητα. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται ευθυγράμμιση του κεφαλιού, των ώμων και της λεκάνης, καθώς και επαρκής υποστήριξη της μέσης.

Αν αντιμετωπίζετε κι εσείς πόνους στη μέση, δοκιμάστε τις παρακάτω στάσεις στον ύπνο για να ανακουφιστείτε.

1. Ανάσκελα με υποστήριξη κάτω από τα γόνατα

Ο ύπνος σε ύπτια θέση, δηλαδή ανάσκελα, είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς εξασφαλίζει ομοιόμορφη κατανομή του βάρους του σώματος, ελαχιστοποιεί την πίεση που ασκείται σε καίριες δομές όμως ο αυχένας και η μέση και διατηρεί τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης.

Διαφήμιση

Το κεφάλι πρέπει να κοιτάζει προς το ταβάνι και όχι προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, ενώ το μαξιλάρι πρέπει να υποστηρίζει επαρκώς τον αυχένα. Ένα μικρό μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα ανακουφίζει ακόμη περισσότερο από την επιβάρυνση της μέσης κατά τη διάρκεια του ύπνου.

ponoi sti mesi upnos

2. Στο πλάι με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα

Είναι για πολλούς μια εξαιρετικά άνετη στάση, ωστόσο συχνά καταπονεί τη μέση λόγω της κακής θέσης της σπονδυλικής στήλης. Για να διορθωθεί αυτό χρειάζεται να τοποθετήσετε ένα σκληρό μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας. Με τον τρόπο αυτόν διατηρείται στη σωστή θέση η λεκάνη και αποφορτίζεται η μέση.

3. Εμβρυϊκή στάση

Παρόμοια με την παραπάνω, η εμβρυϊκή στάση περιλαμβάνει την τοποθέτηση του σώματος είτε στη δεξιά είτε στην αριστερή πλευρά, όμως τα πόδια είναι λυγισμένα σχετικά κοντά στο σώμα. Η εμβρυϊκή στάση είναι εξαιρετικά ανακουφιστική για όσους έχουν κήλη δίσκου. Για να μην καταπονείται η σπονδυλική στήλη, η πλάτη πρέπει να παραμένει σχετικά ίσια.

4. Μπρούμυτα με υποστήριξη κάτω από τη λεκάνη

Η πρηνής θέση ύπνου γενικώς δεν συνιστάται, είτε έχετε προβλήματα στη μέση είτε όχι, κι αυτό γιατί το βάρος του σώματος ασκεί αξιοσημείωτη πίεση σε όλες τις δομές του σκελετού, από τον αυχένα μέχρι και τη λεκάνη ή και τα γόνατα. Αν βέβαια σας είναι αδύνατο να κοιμηθείτε σε οποιαδήποτε άλλη στάση, μια καλή λύση είναι να τοποθετήσετε ένα λεπτό μαξιλάρι κάτω από το στομάχι και τα ισχία ώστε να βελτιώσετε την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.

Ασχέτως της στάσης που θα επιλέξετε τελικά, μην ξεχνάτε ότι πολύ σημαντικό ρόλο στον ύπνο παίζει το μαξιλάρι και το στρώμα σας. Θα πρέπει να επιλέξετε τα κατάλληλα ώστε να παρέχουν επαρκή υποστήριξη στο σώμα και να τα αλλάζετε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή αλλά και του γιατρού σας. Σε γενικές γραμμές ένα μαξιλάρι έχει διάρκεια ζωής 12-18 μήνες, ενώ ένα στρώμα έως και 10 χρόνια.

Πηγή: Medical News Today

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#αντιμετώπιση
#Οδηγίες
#πόνο
#προβλήματα
#στομάχι
#σώμα