ΥΓΕΙΑ

Οι 4 βιταμίνες που χρειάζεσαι για γερά δόντια

Οι 4 βιταμίνες που χρειάζεσαι για γερά δόντια

Το καθημερινό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος είναι η “πρώτη γραμμή άμυνας» απέναντι στη φθορά των δοντιών, όμως τα δύο αυτά μέτρα προστασίας δεν αρκούν αν δεν συνδυάζονται και με σωστή διατροφή.

Ξέρεις πολύ καλά ότι πρέπει να αποφεύγεις τη ζάχαρη και τα αναψυκτικά για να διατηρήσεις το χαμόγελό σου λαμπερό και υγιές, γνωρίζεις όμως ποιες είναι οι βιταμίνες που κάνουν καλό στα δόντια σου και σε ποιες τροφές θα τις βρεις;

Τέσσερις είναι οι βιταμίνες που ξεχωρίζουν για την ευεργετική τους επίδραση στη στοματική υγεία και αυτές είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Κ2, η βιταμίνη D και η βιταμίνη Ε.

bigstock Beautiful smiling young woman 12044141

Βιταμίνη Α: Βρίσκεται στα γαλακτοκομικά, στο αυγό, στο καρότο, καθώς και στα λαχανικά με κίτρινο και σκούρο πράσινο χρώμα.

Η βιταμίνη Α αποτρέπει την ξηροστομία κι έτσι εξασφαλίζεται η απομάκρυνση βλαβερών βακτηρίων με τη βοήθεια του σάλιου.

Βιταμίνη Κ2: Βρίσκεται στα μαλακά τυριά, στο αυγό, στο βούτυρο και στο σαλάμι.

Διαφήμιση

Η βιταμίνη Κ2 παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του ασβεστίου, καθώς λειτουργεί σαν “τροχονόμος» που καθορίζει σε ποια σημεία του σώματος θα κατευθυνθεί. Χωρίς επαρκή πρόσληψη της βιταμίνης Κ2, το ασβέστιο που λαμβάνεις από τις τροφές ή από συμπληρώματα κατευθύνεται στα νεφρά και στο αίμα αντί για τα οστά και τα δόντια.

Βιταμίνη Ε: Βρίσκεται στο μπρόκολο, στο σπανάκι και στους ξηρούς καρπούς.

Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση κι έτσι αποτρέπει την υπερβολική ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα.

Βιταμίνη D: Βρίσκεται στα μανιτάρια, στα λιπαρά ψάρια και σε ορισμένα γαλακτοκομικά.

Στο εσωτερικό των δοντιών υπάρχουν κύτταρα που ονομάζονται οδοντοβλάστες, τα οποία χρειάζονται τη βιταμίνη D για να ενεργοποιηθούν. Οι οδοντοβλάστες είναι τα κύτταρα που παράγουν οδοντίνη, ένα από τα βασικότερα συστατικά των δοντιών.

Φρόντισε λοιπόν να λαμβάνεις αυτές τις βιταμίνες από τη διατροφή σου για να διατηρήσεις τα δόντια σου υγιή και δυνατά!

Πηγή: Mail Online

Δες κι αυτό:

Πηγή
Διαφήμιση
TAGS:
#online
#ανάπτυξη
#αναψυκτικά
#αντιοξειδωτική
#ασβέστιο
#αυγό
#βιταμίνες
#βιταμίνη
#διατροφή
#δόντια
#ζάχαρη
#καρότο
#λαχανικά
#μανιτάρια
#μέτρα
#μπρόκολο
#ποιες είναι
#σπανάκι
#υγεία
#ψάρια