share buttons Pinterest Facebook Twitter Google Plus

Ο τέλειος καφές και πώς θα τον ετοιμάσετε

Ο τέλειος καφές και πώς θα τον ετοιμάσετε

Μικρά tips για την πιο αγαπημένη μας πρωινή συνήθεια

Ο πρωινός καφές που αναζητάς στην κουζίνα σου με το που ανοίγεις τα μάτια σου μπορεί να φτιάξει ή να καταστρέψει τη μέρα σου. Όποιος κι αν είναι ο καφές που σου αρέσει, το πιο σημαντικό είναι να τον φτιάχνεις για να τον απολαύσεις χωρίς βιασύνη και προχειρότητα.

Άλλωστε, η γεύση και το άρωμα που θα σου προσφέρει αξίζουν λίγη παραπάνω φροντίδα στην προετοιμασία του. Γιατί, τελικά, ο τέλειος καφές είναι εκείνος που έφτιαξες με ιδιαίτερη προσοχή για να περιποιηθείς εσένα τον ίδιο. Αν αυτό δεν σου φτιάξει τη μέρα, τότε τι;

Κι επειδή ο τέλειος καφές δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, σας παρουσιάζουμε μικρά tips που μπορεί να βοηθήσουν την ετοιμασία στο σπίτι του αγαπημένου όσο και απαραίτητου ροφήματος.

Ελληνικός

Λένε ότι ο καλός ελληνικός καφές γίνεται μόνο στη χόβολη, αλλά και το γκαζάκι θα την κάνει τη δουλειά του. Βασικό είναι να χρησιμοποιήσεις ένα μικρό και στενό μπρίκι που να χωράει μία δόση και όχι αυτό όπου ζεσταίνεις το γάλα του μωρού…

Προσοχή, στον ελληνικό μετράμε με το φλιτζανάκι μας το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε και ανακατεύουμε απαλά, όσο ο καφές βράζει. Το αν θα τον ρίξεις από ψηλά ή μακριά δεν έχει σημασία, αρκεί να έχεις το σωστό φλιτζάνι και να του δώσεις δύο λεπτά να κάτσει. Και μην ξεχνάς, τον ελληνικό τον ρουφάς με θόρυβο… Είναι μέρος της απόλαυσης!

Espresso

Εδώ το μεράκι κάθεται στη μεριά του και τον πρώτο ρόλο αναλαμβάνει η μηχανή που θα χρησιμοποιήσεις. Η πίεση πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 bars για να μπορέσεις να απολαύσεις έναν καλό espresso που θα σε ανταμείψει σε γεύση και άρωμα.

Διαφήμιση

Κι επειδή η μηχανή δεν κάνει τα πάντα, μην ξεχάσεις να έχεις ζεστάνει το φλιτζάνι σου (ένας γρήγορος τρόπος είναι να το βουτήξεις σε ζεστό νερό), να βάλεις τη ζάχαρη πριν τρέξει ο καφές και κυρίως να τον πιεις αμέσως, γιατί το καϊμάκι του espresso διαρκεί λίγα λεπτά. Άλλωστε, εσπρεσάκι σημαίνει “το ‘πια κι έφυγα…».

Στιγμιαίος

Ο στιγμιαίος καφές, όσο εύκολος κι αν ακούγεται, θέλει λίγη εξάσκηση για να σου δώσει το τέλειο αποτέλεσμα. Πρώτα-πρώτα, είναι απαραίτητο να βρεις την ακριβή αναλογία νερού και καφέ, ώστε να γίνει ακριβώς όπως θέλεις. Έπειτα, ένα καλό σέικερ ή ένα ηλεκτρικό “χτυπητήρι» είναι απαραίτητο για να φτιάξεις την κρέμα που θα διαχωρίσει τον καφέ σου από ένα “νερομπλούμ».

Προσοχή στη θερμοκρασία του νερού! Ο στιγμιαίος καφές λέγεται έτσι γιατί δεν χρειάζεται βράσιμο, μην τον βάλεις σε νερό που φτάνει τους 50 βαθμούς… Θα τον κάψεις και θα καείς!

Γαλλικός

Αλλιώς καφές φίλτρου, που είναι και πιο ακριβής χαρακτηρισμός. Για να απολαύσεις μια κούπα γαλλικού χρειάζεται κυρίως να μη βιάζεσαι. Πρέπει να περιμένεις να τρέξει όλο το νερό στην κανάτα και όχι με τις πρώτες σταγόνες να γεμίσεις το φλιτζάνι σου.

Στον γαλλικό παίζει ρόλο ακόμα και το νερό που θα χρησιμοποιήσεις, γιατί μπορεί να αλλάξει τη γεύση του. Προτίμησε, λοιπόν, εμφιαλωμένο, κι αν θέλεις να προσθέσεις γάλα, φρόντισε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν, πάλι, όλα αυτά σου φαίνονται χρονοβόρα, γύρνα στην επιλογή του στιγμιαίου…

Πηγή: www.lifo.gr

Διαφήμιση

logo