ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο Μίμης Δομάζος έφυγε από τη ζωή – Η καρδιά του δεν άντεξε μετά την ανακοπή που υπέστη

Ο Μίμης Δομάζος έφυγε από τη ζωή – Η καρδιά του δεν άντεξε μετά την ανακοπή που υπέστη

Ο Μίμης Δομάζος, ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους του ελληνικού ποδοσφαίρου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, αφήνοντας πίσω του μια αδιάσπαστη κληρονομιά που θα παραμείνει για πάντα συνυφασμένη με τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα.

Ο θρυλικός «Στρατηγός» του Παναθηναϊκού, όπως τον αποκαλούσαν, υπήρξε ηγέτης, αγωνιστής και σύμβολο του τριφυλλιού, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ιστορία του συλλόγου και του αθλήματος.

Τα πρώτα χρόνια και η ποδοσφαιρική ανέλιξη

Ο Μίμης Δομάζος γεννήθηκε στην Αθήνα και από μικρή ηλικία φάνηκε ότι το ποδόσφαιρο θα ήταν το πεπρωμένο του. Η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκίνησε στις αλάνες της περιοχής του Χαλανδρίου, όπου από τα πρώτα του βήματα έδειξε την εξαιρετική του ικανότητα με την μπάλα.

Το ποδόσφαιρο ήταν μια αληθινή αγάπη για τον ίδιο και, παρόλο που οι συνθήκες της εποχής ήταν δύσκολες, η επιθυμία του να ξεχωρίσει ήταν ατσάλινη.

Στα 13 του, ο Δομάζος έβγαλε ψεύτικη ηλικία για να μπορέσει να αγωνιστεί στην Άμυνα Αμπελοκήπων, από την οποία σύντομα μεταπήδησε στην ομάδα του Παναθηναϊκού, αφού το ταλέντο του δεν άργησε να αναγνωριστεί.

Στην ηλικία των 17, το όνομά του ήταν ήδη γνωστό σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο και ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να τον εντάξει στο δυναμικό του, προσφέροντας του την ευκαιρία να αναδείξει το ταλέντο του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η μεγάλη καριέρα στον Παναθηναϊκό

Η επαγγελματική καριέρα του Δομάζου στον Παναθηναϊκό υπήρξε καθοριστική, καθώς αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της ομάδας για περίπου δύο δεκαετίες.

Η παρουσία του στο γήπεδο δεν περιοριζόταν μόνο στις εξαιρετικές του ποδοσφαιρικές ικανότητες, αλλά και στην ηγετική του φυσιογνωμία.

Έγινε το σημείο αναφοράς για την ομάδα και ηγήθηκε του Παναθηναϊκού σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας του.

Μια από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του ήταν η συμμετοχή του στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971, στο Γουέμπλεϊ, όπου η ομάδα του Παναθηναϊκού αντιμετώπισε την ισχυρή ομάδα του Άγιαξ, με τον Γιόχαν Κρόιφ να ξεχωρίζει.

Ο Παναθηναϊκός, παρά την ήττα στον τελικό, είχε δώσει μια από τις καλύτερες εμφανίσεις στην ευρωπαϊκή του ιστορία, και ο Δομάζος ήταν ένας από τους κορυφαίους παίκτες της αναμέτρησης. Εκείνη τη χρονιά, ψηφίστηκε δέκατος καλύτερος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη, γεγονός που μαρτυρά την ποιότητά του.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στον Παναθηναϊκό, ο Δομάζος κατέκτησε 13 τίτλους, μεταξύ των οποίων πρωταθλήματα και κύπελλα, ενώ υπηρέτησε ως αρχηγός της ομάδας για 15 χρόνια, προσφέροντας την ηγεσία του σε μια περίοδο που ο Παναθηναϊκός έζησε αρκετές μεγάλες επιτυχίες.

Στα 502 παιχνίδια του με την φανέλα του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα, αναδείχθηκε ο πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορία του συλλόγου, γεγονός που αποδεικνύει την αφοσίωση και την αξία του.

Διαφήμιση

Η πορεία στην Εθνική Ελλάδα και οι τίτλοι

Η αξία του Μίμη Δομάζου δεν περιοριζόταν μόνο στους συλλόγους που υπηρέτησε. Ήταν και μέλος της Εθνικής Ελλάδας, όπου αγωνίστηκε με τη ίδια προσήλωση και πάθος που τον χαρακτήριζαν σε κάθε παιχνίδι του. Η παρουσία του στην Εθνική ήταν σημαντική, αν και η Ελλάδα δεν είχε καταφέρει να αναδείξει μεγάλες επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο εκείνη την εποχή.

Παρ’ όλα αυτά, η συμβολή του στην εθνική ομάδα παραμένει αναγνωρίσιμη, καθώς η ποιότητά του ήταν φανερή ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους.

Αν και είχε σημαντική καριέρα στον Παναθηναϊκό, το 1978, αποφάσισε να μεταγραφεί στην ΑΕΚ, όπου αγωνίστηκε για δύο χρόνια και κατέκτησε έναν ακόμη τίτλο πρωταθλήματος.

Ωστόσο, το 1980, ο Δομάζος επέστρεψε στον Παναθηναϊκό για να ολοκληρώσει την καριέρα του, φέροντας την φανέλα του μέχρι και την τελευταία του ημέρα στο ποδόσφαιρο.

Με 536 συμμετοχές στο πρωτάθλημα συνολικά (με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ), ο Δομάζος κατέχει την πρωτοκαθεδρία στις συμμετοχές στο ελληνικό ποδόσφαιρο, διατηρώντας την κορυφή ακόμα και μετά από περισσότερα από 30 χρόνια από την αποχώρησή του.

Η προσωπική ζωή και η κληρονομιά

Ο Μίμης Δομάζος, πέρα από τη σπουδαία ποδοσφαιρική του καριέρα, είχε και μια πλούσια προσωπική ζωή.

Ήταν παντρεμένος με την Αργυρώ Θεοδώρου, με την οποία απέκτησαν μια κόρη, την Πόπη Δομάζου.

Από το 1967 έως το 1979, ήταν παντρεμένος με τη γνωστή τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού και απέκτησαν δύο κόρες, την Ράνια και την Ευαγγελία. Ο Δομάζος υπήρξε πάντα αφοσιωμένος στην οικογένειά του, παρά τις πολλές υποχρεώσεις που είχε λόγω της καριέρας του στο ποδόσφαιρο.

Το 2016, παρουσίασε το λεύκωμά του με τίτλο Μίμης Δομάζος: Μυστικά και άλλες αποκαλύψεις, το οποίο περιλάμβανε σπάνιες φωτογραφίες και ιστορίες από την καριέρα του και την προσωπική του ζωή.

Το βιβλίο αυτό προσέφερε στους θαυμαστές του μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τον άνθρωπο πίσω από τον θρύλο του ποδοσφαίρου και να δουν τις δυσκολίες και τις χαρές που συνόδευσαν την πορεία του.

Η κληρονομιά του Μίμη Δομάζου δεν περιορίζεται στις ποδοσφαιρικές του επιτυχίες.

Αντιθέτως, το όνομά του θα παραμείνει συνώνυμο της αξίας, της αφοσίωσης και της ηγεσίας στον αθλητισμό.

Ως «Στρατηγός» του Παναθηναϊκού, υπήρξε παράδειγμα προς μίμηση για τις επόμενες γενιές ποδοσφαιριστών και φιλάθλων, ενώ η ιστορία του θα συνεχίσει να εμπνέει κάθε νέος ποδοσφαιριστής που θα θελήσει να ακολουθήσει τα βήματά του.

Η απώλεια του Μίμη Δομάζου είναι μια μεγάλη θλίψη για το ελληνικό ποδόσφαιρο, για τον Παναθηναϊκό και για όλους όσοι τον αγάπησαν και τον εκτιμούσαν. Θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που γνώρισε η Ελλάδα, έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στο άθλημα.

Διαφήμιση
TAGS:
#Αθήνα
#Ελλάδα
#ελληνικό
#καρδιά