Μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που ποτέ δεν έτρωγαν πρωινό είχαν 87% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας, συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν πρωινό καθημερινά
Νέα επιστημονικά στοιχεία έρχονται να αναδείξουν την αξία του πρωινού γεύματος στην διατροφή μας.
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of the American College of Cardiology, η παράλειψη του πρωινού σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο.
Αξιολογώντας στοιχεία από τη μελέτη National Health and Nutrition Examination Survey (1988-1994), οι ερευνητές εστίασαν σε πληροφορίες που αφορούσαν 6.550 άτομα, 40-75 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή καρκίνου.
Οι συμμετέχοντες είχαν απαντήσει στο ερώτημα “πόσο συχνά τρώτε πρωινό γεύμα;» με τις πιθανές απαντήσεις να είναι: “καθημερινά», “κάποιες ημέρες», “σπάνια» και “ποτέ».
Το 5,1% των συμμετεχόντων ποτέ δεν έτρωγε πρωινό, το 10,9% σπάνια, το 25% μερικές ημέρες και το 59% καθημερινά.
Τα άτομα που ποτέ δεν έτρωγαν πρωινό είχαν 87% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας, συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν πρωινό καθημερινά.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος σχετίζεται με αλλαγές στην όρεξη, μειωμένο κορεσμό, αυξημένη αρτηριακή πίεση και επιβλαβείς μεταβολές στα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Είναι επίσης δείκτης συμπεριφοράς ενός γενικότερο ανθυγιεινού τρόπου ζωής.
Πηγή